PROblem
TOmek: | | x+b | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| |
| | x−5 | |
b)wyznacz te wartości współczynnika b, dla których funkcja f ma miejsce zerowe większe od 2.
7 sie 14:15
Godzio:
TOmek ...
7 sie 14:17
TOmek: nie wiem

x≠5
x+b=0
x=−b?
b>2
7 sie 14:18
Godzio: −b > 2 ⇒ b < 2
7 sie 14:19
Godzio: i wywalasz b = −5
7 sie 14:20
TOmek: rzeczywiscie łatwe zadanko, moglem troche dluzej sie nad nim poglowić

dzieki
7 sie 14:22
Godzio:
Możesz podrzucić jakieś zadanko bo nudy są

(byle trudniejsze od tego

)
7 sie 14:23
TOmek: jaki dział Waść sobie zyczysz ?
7 sie 14:30
Godzio:
Każdy prócz prawdopodobieństwa i kombinatoryki
7 sie 14:30
TOmek: | | 1 | |
1.Rozwiąż równanie 2cosx=logy+ |
| |
| | logy | |
odp: (x=2kπ i y=10) lub (x=π+2kπ i y=0,1), gdzie k ∊ C
2. Znajdź wzór na sumę S
n(x)=1+2x+3x
2+4x
3+...+nx
n−1
odp: S
n(x)=U{nx
x+1−(n+2)x
n+1}{(1−x)
2
Zwłaszcza te drugie jest fajne
7 sie 14:36
TOmek: | | nxx+1−(n+2)xn+1 | |
odp: Sn(x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
7 sie 14:39
Vax: | | nxn+1−(n+1)xn+1 | |
Na pewno dobrze przepisałeś? Mi wyszło Sn(x) = |
| |
| | (1−x)2 | |
7 sie 14:42
TOmek: tak jest przepraszam Vax, oczywisice Twój wynik jest dobry

Wybaczcie.
7 sie 14:44
Godzio:
Widzę, że się trochę namęczę
7 sie 14:45
TOmek: Daje Wam zadania najbardziej czerwone i ostatnie z najwiekszą liczbą gwiazdek z Kiełbasy
7 sie 14:46
Godzio:
| | 1 | |
2cosx = logy + |
| logy = t ≠ 0, y ≠ 1 |
| | logy | |
(t − 1)
2 * t ≤ 0 ⇔ t ∊ (−
∞,0> U {1}
(t + 1)
2 * t ≥ 1 ⇔ t ∊ <0,
∞) U {−1}
⇒ t = {−1,1} ( t ≠ 0 )
| | 1 | |
logy = −1 ⇒ y = |
| ⇒ cosx = − 1 ⇒ x = π + 2kπ |
| | 10 | |
logy = 1 ⇒ y = 10 ⇒ cosx = 1 ⇒ x = 2kπ k ∊ C
7 sie 15:06
TOmek:
7 sie 15:13
Godzio:
Nie wiem jakim cudem, ale wyszło

Tak w ogóle kiedyś robiłem już to zadanie, jakieś pół roku
temu

S
n(x) = 1 + 2x + 3x
2 + 4x
3 + ... nx
n − 1 =
= 1 + x + ... + x
n − 1 + x + x
2 + ... + x
n − 1 + x
2 + ... + x
n − 1 + ... + x
n − 1
| 1 − xn | | 1 − xn − 1 | | 1 − xn − 2 | |
| + x * |
| + x2 * |
| + ... |
| 1 − x | | 1 − x | | 1 − x | |
| 1 | |
| (1 − xn + x − xn + x2 − xn + ...) = |
| 1 − x | |
| 1 | |
| (1 + x + x2 + ... + xn − 1 − n * xn) = |
| 1 − x | |
| 1 | | 1 − xn | |
| ( |
| − nxn) = |
| 1 − x | | 1 − x | |
| 1 | | 1 − xn − nxn + nxn + 1 | |
| * |
| = |
| 1 − x | | 1 − x | |
| nxn + 1 − (n + 1)xn + 1 | |
| |
| (1 − x)2 | |
7 sie 15:20
TOmek: dla mnie na razie to czarna magia
7 sie 15:21
Trivial:
Stanowczo za dużo kropek.
7 sie 15:40
Godzio:
7 sie 15:41
Vax: Ja to zrobiłem 2 innymi sposobami, 1:
S(x) 1+2x+3x
2+..+nx
n−1
Całkujemy obustronnie:
| | x(xn−1) | |
∫ S(x)dx = ∫(1+2x+..+nxn−1)dx = x+x2+x3+..+xn = |
| + C |
| | x−1 | |
Różniczkujemy obustronnie:
| | xn+1−x | | nxn+1−(n+1)xn+1 | |
S(x) = ( |
| )' = |
| |
| | x−1 | | (x−1)2 | |
Można też 2 sposobem:
S(x) = 1+2x+3x
2+..+nx
n−1 = ∑
i=0n−1 (i+1)x
i = ∑
i=0n−1ix
i + ∑
i=0n−1 x
i =
Teraz zostaje zaburzyć sumę:
∑
i=0n−1ix
i + nx
n = ∑
i=0nix
i = 0 + ∑
i=0n−1(i+1)x
i+1 =
| | xn+1−x | |
∑i=0n−1ixi+1 + ∑i=0n−1xi+1 = x∑i=0n−1ixi + |
| ⇔ |
| | x−1 | |
| | xn+1−x | | xn+1−x−(x−1)nxn | |
(1−x)∑i=0n−1ixi = |
| −nxn = |
| = |
| | x−1 | | x−1 | |
| | xn+1−x−nxn+1+nxn | | (1−n)xn+1+nxn−x | | (n−1)xn+1−nxn+x | |
|
| = |
| = |
| ⇔ |
| | x−1 | | x−1 | | 1−x | |
| | (n−1)xn+1−nxn+x | |
∑i=0n−1ixi = |
| |
| | (1−x)2 | |
Czyli:
| | xn−1 | | (n−1)xn+1−nxn+x | |
S(x) = ∑i=0n−1ixi + |
| = |
| + |
| | x−1 | | (1−x)2 | |
| | (1−x)(1−xn) | | (n−1)xn+1−nxn+x+1−xn−x+xn+1 | |
|
| = |
| = |
| | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
Pozdrawiam
7 sie 15:47
tomq: Godzio, a umiałbyś wytłumaczyć swój sposób?
7 sie 16:56
Godzio:
Rozdzieliłem wszystkie x na pojedyncze i utworzyłem ciągi geometryczne:
1 + x + ... + x
n − 1
x + x
2 + ... + x
n − 1
x
2 + x
3 + ... + x
n − 1
....
Zsumowałem je ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego, przemnożyłem pierwszy wyraz każdego z
| | 1 | |
ciągów (otrzymałem z tego wszędzie czynnik xn), wyłączyłem wspólny czynnik |
| i |
| | 1 − x | |
został mi ponownie ciąg geometryczny 1 + x + ... + x
n − 1 i n − wyrazów x
n, ciąg
zsumowałem i dodałem do niego nx
n (sprowadziłem do wspólnego mianownika) i tyle
7 sie 17:12