całka
Kasia: Obicz całkę z ln2xdx
6 lut 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
proponuję przez częsci
u'= 1 ; v = ln
2x
6 lut 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
i pozniej znowu przez części i zostanie wtedy już tylko całka elementarna do wyliczenia
6 lut 15:52
Kasia: wyszlo mi coś takiego xln2x−2xlnx+2x+c, nie wiem czy przed 2x ma byc + czy − ?
6 lut 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
wygląda dobrze
pamiętaj, ze zawsze mozesz policzyć pochodną z tego co Ci wyszło i sprawdzić czy wyjdzie
funkcja, która masz pod całką
6 lut 16:05
Kasia: ok, dzieki
6 lut 16:07
Kasia: kurcze, wychodzi mi lnx, zgubiłam gdzieś chyba
2
6 lut 16:12
djdan: całkę masz dobrze policzoną...

W takim wypadku źle liczysz tą pochodną... xD
6 lut 16:26
Kasia: dzięki

a całka ln(x+5)dx, podstawiłam t=x+5 i wyszło mi 1/t +c, ale czy to dobrze
6 lut 19:35
Kasia: ln(x+5)dx=
1) podstawiłam t=x+5 wyszla całka lntdt
2)podstawilam za u=lnt, u'=1/t za v'=1 i za v=t, wyszlo: tlnt−calka1/t*tdt= tlnt − t + c
6 lut 19:47
6 lut 20:04