Oblicz
AAA: Oblicz sume 11 pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego wiedząć, że a1=5 q=2
6 lut 10:54
camus: Czy znasz wzór na sumę elementów ciągu geometrycznego?
6 lut 10:55
6 lut 10:56
AAA: | | 1−qn | |
Sn =a1* |
| podstawiam i mi bzdury wychodza |
| | 1−q | |
6 lut 10:58
Dominik: zapisz obliczenia
6 lut 11:00
AAA: OK wyszło mi 10235 tylko czy dobrze?
6 lut 11:01
camus: | | 1−211 | |
S11 = 5* |
| = −5 * (1−211} = 5 * (211−1) = 5* (2048−1) = 5*2047, no |
| | 1−2 | |
całkiem ładna liczba, a to że jest dość duża, nie przeszkadza nam w ogóle.
6 lut 11:02
Dominik:
6 lut 11:07