Prosze o pomoc bo to jest moje być albo nie być :(( Funkcja kwadratowa
Krzysiu: Wyznacz postać ogólną funkcji kwadratowej f, znając miejsca zerowe oraz współczynnik a:
√2 i 5 ; a=−2
Wyznacz współrzędne punktów przeciecia wykresu funkcji kwadratowej f z osiami ukladu
wspolrzednych,jesli:
a)f(x)=x2−3
b)f(x)=x2+8
c)f(x)=x2−4,5x
d)f(x)=x2+6x+9
nie bede owijal w bawelne, mam ciulowa sytuacjie z maty, jestem zielony poprostu wiec blagam
was o pomoc
5 lut 20:50
Krzysiu: w tym pierwszym jestem na etapie
−2(x
2+5x−
√2− i dalej nie wiem

)
5 lut 20:58
Krzysiu: pomoze ktos? Blagam
5 lut 21:03
Dominik: 1) f(x) = a(x − x
1)(x − x
2)
wszystko mamy dane, zatem f(x) = −2(x −
√2)(x − 5). szukana jest postac iloczynowa − wiec
wymnoz nawiasy i zredukuj wyrazy podobne.
2) mamy funkcje w postaci f(x) = ax
2 + bx + c
pkt przeciecia z OY to (0, c)
pkty przeciecia z OX to po prostu miejsca zerowe, ktore otrzymamy rozwiazujac rownania f(x) =
0. jak mniemam jest u ciebie z tym problem, dlatego zapraszam na ta strone:
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
nizej sa przyklady z rozwiazaniami.
5 lut 21:05