log.
Paulina: Czesc wszystkim
Mam pewne zadanie :
log
2√249*log
716 =
Mogłaby jakaś miła osoba podpowiedziec jak to obliczyc?

Dziękuje z góry za wszelkie wskazówki.
23 cze 12:50
tim: Doszedłem do postaci:
| log √249 * log 16 | |
| i myślę co dalej... |
| log 2 * log 7 | |
23 cze 14:35
tim: | | log √249 | |
I dalej: |
| * 4  |
| | log 7 | |
23 cze 14:36
Paulina: tim,ja próbowałam sprowadzic to do wspólnego logarytmu... co ty na to?
23 cze 14:38
tim: No właśnie już jest wspólny logarytm

a tu już można na kalkulatorze policzyć. Zapewne Bogdan
ma łatwiejszy sposób
23 cze 14:38
23 cze 14:41
Bogdan:
Nic wielkiego nie da się tu zrobić.
| | log216 | | 1 | | 4 | |
log2√249 * log716 = log2(249)1/2 * |
| = |
| *log(83*3)* |
| = |
| | log27 | | 2 | | log27 | |
| | log283 + log23 | |
= 2 * |
| |
| | log27 | |
23 cze 16:16