//
lol: Jak mam wyznaczyć liczbe rozwiązań w zależności od parametru a ?
2x−a=ax+1
5 lut 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko z 'x' na jedną stronę ... reszta na drugą
i dzielisz obustronnie tak aby otrzymać "x =.....coś tam"
5 lut 14:50
5 lut 14:52
lol: | | 1+a | |
dochodze do x= |
| i co dalej? |
| | 2−a | |
5 lut 14:52
Basia: a czy zawsze wolno Ci dzielić przez 2−a ?
5 lut 14:53
lol: no gdy a jest równe a to nie, ale co mi to daje? Nie rozumiem tego...
5 lut 14:56
Basia:
dochodzisz do równania
(2−a)x = 1+a
dla a=2 dostajesz
0*x = 3
0 = 3
sprzeczność, czyli dla a=2 równanie nie ma rozwiązania
dla a≠2 dzielisz, bo możesz i masz jedno rozwiązanie, takie jak napisałeś
5 lut 15:00