...
ula: Mam funkcje 3x−1=a+2−ax
a wyszło mi a= −3
wiec jak mam okreslić rozwzania w zależności od parametru a? Jakie będą?
5 lut 14:31
ula:
5 lut 14:37
Basia: nie masz funkcji; masz równanie z niewiadomą x i parametrem a
3x +ax = a+2+1
(3+a)x = a+3
dla a+3 = 0 czyli dla a=−3
masz
0*x=0
0=0
równanie tożsamościowe; nieskończenie wiele rozwiązań
dla a≠ − 3
(a+3)x = a+3 /:(a+3)
x=1
dla a≠−3 równanie ma jedno rozwiązanie
5 lut 14:39
ula:
a jak robiam tak to jest źle?
3x−1=a+2−ax
3x−3=a(1−x)
a=−3
5 lut 14:46
Basia: źle; a nie jest niewiadomą, jest parametrem
niewiadomą jest x, i liczbę iksów spełniających równanie masz wyznaczyć w zależności od a
5 lut 14:51
ula: dziękuję
5 lut 14:56
Dominik: @Basia, zapomnialas o rownaniu sprzecznym.
generalnie rownanie liniowe predzej czy pozniej doprowadzamy do postaci Ax = B, gdzie
| | B | |
pierwiastkiem jest x = |
| |
| | A | |
nieskonczenie wiele rozwiazan
A = 0 ∧ B = 0
jedno rozwiazanie
A ≠ 0
zero rozwiazan
A = 0 ∧ B ≠ 0
5 lut 15:03
Basia: nie zapomniałam; podane równanie dla żadnej wartości parametru sprzeczne nie będzie
jakby mogło to napisałabym
5 lut 15:06