Dla jakich wartości parametru p równanie...
wajdzik: Zadanie 8
Dla jakich wartości parametru p równanie (p+1)x
4−4px
2+p+1=0 ma cztery różne pierwiastki?
x
2=t
(p+1)t
2−4pt+(=+1)=0
Δ
t=(−4p)
2−4*(p+1)
2 = 16p
2−4p
2−8p−4 = 12p
2−8p−4
Δ
p=64+192=256
{Δ}
p=16
x
1=−1/3
x
2=1
Domyślam się, że tutaj będzie coś związanego ze wzorami Viete'a.
Teraz moja prośba, mógłbyś ktoś napisać dalszy ciąg zadania(o ile jest dobrze) i wytłumaczenie
mi tego krok po kroku?

To dla mnie bardzo ważne.
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
4 lut 21:35
krystek: jeżeli podstawiłeś x2=t to teraz
Równanie ze względu na t musi mieć dwa pierwiastki dodatnie i wtedy
1)a≠0
2)Δ>0
3)t1*t2>0
4 t1+t2>0
4 lut 21:45
wajdzik: Mógłby ktoś to jakoś dogłębniej wytłumaczyć?
Nie rozumiem za bardzo punktu 1)
2) Δ>o czyli należy obliczyć pierwiastki które już mam
3)t1*t2>0 (p+1)/(p+1) = 1
4)t1+t2>0 1−p/p+1 tutaj?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
4 lut 22:22
wajdzik:
4 lut 22:26
wajdzik:
4 lut 22:54
krystek: 1) gdyby a=0 czyli p+1=0 nie miałbyś czterech rozwiazan stąd p+1≠0
2)Δ>0 ⇔ 12p
2−8p−4>0 ⇔ 3p
2−2p−1>0 i tutaj rozwiązujesz i podajesz Δ>0⇔p∊...
| | −b | | 4p | |
4) |
| >0 ⇔ |
| >0 i liczysz |
| | a | | p+1 | |
odpowiedź uwzględnia część wspólną.
5 lut 08:26
wajdzik: Czyli zadanie ma wyglądać w następujący sposób:
(p+1)x
4−4px
2+p+1=0
x2=t≥0
Δt=(−4p)
2−4*(p+1)2 = 16p
2−4p
2−8p−4 = 12p
2−8p−4 = 3p
2−8p−4
1) a≠0 p+1≠0 p≠−1
2)Δ>0⇔3p
2−2p−1>0
Δ
p=4+12
{Δ}
p=4
x
1=− 1/3
x
2= 1
x∊(−
∞,− 1/3) U (1,+
∞)
3) c/a > 0 dla każdego p (p+1) / p+1 >0 ⇔ p∊(−
∞,−1) U (−1, +
∞)
4) −b/a > 0 ⇔ 4p / (p+1) > 0 ⇔ 4p(p+1)>0 ⇔ (−
∞,−1) U (0,+
∞)
p ∊ (−
∞,−1) U (0,+
∞)
Odpowiedź: p∊ (0, +
∞)
Dobrze?
5 lut 17:44
wajdzik:
5 lut 17:48
wajdzik:
5 lut 17:53
wajdzik:
5 lut 18:01
wajdzik:
5 lut 18:05
wajdzik:
5 lut 18:08
wajdzik:
5 lut 18:11
5 lut 18:25