Czy ciąg bn jest ciągem geometrycznym ? Określ jego monotoniczność.
Torresowa: Czy ciąg bn jest ciągem geometrycznym ? Określ jego monotoniczność.
a) bn = 2−n
4 lut 20:12
Dominik: | | an + 1 | |
sprawdz czy q = |
| jest zalezne od zmiennej n. jesli nie to ciag jest ciagiem |
| | an | |
geometrycznym.
monotonicznosc mozna zbadac poprzez okreslenie znaku wyrazenia a
n + 1 − a
n, badz jesli mamy
do czynienia z ciagiem geometrycznym to:
ciag rosnacy
i) q > 1 i a
1 > 0
ii) q∊(0, 1) i a
1 < 0
ciag malejacy
q > 1 i a
1 < 0
q∊(0, 1) i a
1 > 0
ciag staly
q = 1 lub a
1 = 0
ciag niemonotoniczny
q < 0
4 lut 20:15
4 lut 20:16
Torresowa: no ale co podstawić pod ten wzór ? ja tego nie kumam ;c
4 lut 20:22
Dominik: przeczytaj cala dyskusje, do ktorej wkleilem link.
4 lut 20:22
Torresowa: nie, dla mnie to jest napisane jak po japońsku. Wytłumaczysz mi to ?
4 lut 20:27
Saizou : japoński jest the best
4 lut 20:33
Torresowa: haha xD Saizou , to weź mi to przetłumacz na j. polski
4 lut 20:34
Dominik: przyklady ciagu geometrycznego:
a) 2, 4, 8, 16
b) 3, 9, 27, 81
c) 5, 25, 125, 625
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
d) |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
latwo zauwazyc ze kazdy nastepny wyraz powstaje poprzez wymnozenie poprzedniego razy pewna
liczbe, ktora jest stala (nie zmienia sie niezaleznie od tego o ktorym wyrazie ciagu mowa).
dla przykladu a) jest to 2, poniewaz 2 * 2 = 4, 4 * 2 = 8, 8 * 2 = 16 itd... dla b) 3, dla c)
dla odmiany wyrazy 2, 4, 6, 8, 10, 12.... nie tworza ciagu geometrycznego, poniewaz 2 * 2 = 4,
ale 4 * 2 ≠ 6.
dlatego tez zeby mowa byla o ciagu geometrycznym musimy miec pewnosc, ze iloraz ciagu jest
staly.
iloraz ciagu (oznaczany literka q) mozna obliczyc poprzez podzielenie nastepnego wyrazu ciagu
| | a2 | | a3 | |
przez poprzedni, czyli np q = |
| = |
| = ..., jednak najladniej byloby |
| | a1 | | a2 | |
| | a2 | |
udowodnic ze dzieje sie tak dla kazdego wyrazu ciagu, a nie tylko dla |
| , |
| | a1 | |
| | a3 | | an + 1 | |
|
| . nalezy wiec sprawdzic co otrzymujemy poprzez podzielenie |
| . |
| | a2 | | an | |
czym jest a
n + 1 i jak je wyliczyc znajac wzor na a
n dokladnie tlumaczylem w linku podanym
wyzej. jasne?
4 lut 20:35
Saizou : bn=1*2
−n ogólny wzór to a
n=a
1*q
n−1
b
(n+1)=2
−n−1
| bn+1 | | 2−n | | 1 | |
| = |
| =2−1= |
| jest stałe zatem ciąg jest geometryczny |
| bn | | 2−n−1 | | 2 | |
a
1=1
zatem ciąg maleje
4 lut 20:40
Dominik: Saizou, daj sie Torresowej nauczyc.
4 lut 20:41
Torresowa: ale tamto zadanie jest całkiem inne od tego. a dobra , pustak z matmy jestem

jedno zadanie ,
a co tam, spiszę. A mogłabym Dominik mieć do Ciebie prośbę ?
4 lut 20:41
Dominik: jasne, slucham?
4 lut 20:41
Saizou : niż nic nie piszę

jbc to się nie obrażam
4 lut 20:44
Torresowa: albo ktokolwiek, podacie ktoś mi swoje gg, aby w razie potrzeby mogłabym się skonsultować z
jakimiś zadaniami z ciągów przed sprawdzianem, który mam w czwartek ? byłabym bardzo
wdzięczna...
4 lut 20:44
Torresowa: Saizou bardzo dziękuję ! Dominik Tobie też
4 lut 20:45
Dominik: pisz od razu na forum, na pewno ktos ci pomoze.
4 lut 20:45
Torresowa: no ale czasem nikt nie odpisuje ;< albo nie potrafi dobrze wytłumaczyć. No ale okej, rozumiem

Dzięki jeszcze raz
4 lut 20:48
Saizou : ja nie używam gg
4 lut 20:49
Dominik: w tym problem, ze ja tez
4 lut 20:56
Torresowa: no cóż, czasem tak bywa, ale może będę miała szczęście i Was spotkam w tym czasie, kiedy będę
potrzebowała pomocy

miłej nocy
4 lut 20:57