wielomiany
;D: Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x)= (x
2+2)(2x−3)+(x
2+2)(x+1)
4 lut 16:55
Janek191:
W(x) = ( x2 + 2)*(2x − 3) + (x2 + 2)*( x + 1) =
= ( x2 + 2)*[ (2 x − 3) +( x + 1)] =
= ( x2 + 2)*( 3x − 2)
=================
4 lut 16:57
;D: dzięki

b) W(x)= (x+2)(x
2+6)−(x+2)(1−2x
2)
czy to będzie:
(x+2)(3x
2+5)
4 lut 17:06
;D: c) W(x)= (9x2−6x+1)−(4x2+20x+25)
4 lut 17:12
;D: ?
4 lut 17:22
;D:
4 lut 18:24
;D: może ktos pomóc z tym przykładem?
W(x)=8x
3+1
mam to rozłozyć na czynniki i podać pierwiastki .
5 lut 19:20
5 lut 19:22
kargul: wzor skruconego mnozenia xd zobacz vw tablicach maturalnych na a3+1
5 lut 19:22
;D: tylko, że nie umiem wykorzystać tego wzoru
5 lut 19:30
;D: to może ktoś rozwiaże mi takie równania?
a) 2x5+3x4−2x−3=0
b) 5x5+4x4−5x−4=0
5 lut 19:42
krystek: x4(2x+3)−1(2x+3)=...
5 lut 19:43
;D: np w a) wyszło mi coś takiego:
(x−1)(2x
4+5x
3+5x
2+5x+3) więc chyba coś nie tak
5 lut 19:44
krystek: Co Ty wymyśliłeś?
(2x+3)(x4−1)=(2x+3)(x2+1)(x+1)(x−1)
5 lut 19:48
lol: lol stary to juz chyba ci nikt nie pomoze
5 lut 19:58
;D: podzieliłAm ten wielomian przez (x−1) i dlatego mi tak wyszło
5 lut 20:10
;D: ale dzięki za pomoc xD
5 lut 20:11