pochodna
madzia: prosze o pomoc
oblicz pochodną:
1.f(x)=x2sin3x
2.g(x)=2ln(x4+x2+ex)
3.f(x)=ln(cosx)+x2−3
21 cze 16:18
madzia: potrafi ktoś to zrobic?
21 cze 16:41
Jakub: f(x) = (x
2sin
3x)' =
=(x
2)'sin
3x + x
2(sin
3x)' =
=2xsin
3x + x
2*3sin
2x*(sinx)' =
=2xsin
3x + x
2*3sin
2x*cosx
g'(x) = (2ln(x
4+x
2+e
x)' =
=2(ln(x
4+x
2+e
x)' =
| | 2 | |
= |
| * (x4+x2+ex)' = |
| | x4+x2+ex | |
| | 2 | |
= |
| * (4x3+2x+ex) = |
| | x4+x2+ex | |
f'(x) = (ln(cosx)+x
2−3)' =
=(ln(cosx))' + (x
2)' − (3)' =
= −tgx + 2x
Poczytaj wzory
359, a tutaj masz mnóstwo przykładów
360
21 cze 16:59
madzia: dziękuje bardzo
21 cze 17:03