oblicz chodzi o to zeby coś poskracać
piotrusiowa: nie rozumiem tego po 2 miesiecznej przerwie spowodowanej chorobą wróciłam do szkoly licze na
pomoc i wytłumaczenie mi tych zawiłości
w a wynik to 4 a w b to 2/9
chodzi mi najbardziej o te obliczenia prowadzące do takiego wyniku
ZK : https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html Prosze sie zapoznac z tymi wzorami.
A tak miedzy nami to tata Piotrus czy chlopak Piotrus.
jak juz sie na powaznie zapoznasz z tymi wzorami to np a)
| 24*82 | |
| i teraz tak 8=23 a 4=22 i mamy
|
| 44 | |
| 24*(23)2 | | 24*26 | | 210 | |
| = |
| = |
| = ..........
|
| (22)4) | | 28 | | 28 | |
Teraz przyklad b)
| | 28*38 | |
Zobacz ze 68 mozemy zapisac jako 28*38 wiec bedzie |
| poskracaj i wzor na |
| | 25*38 | |
dzielenie poteg o tych samych podstawach i to napewno nie bedzie 2/9 . czesc