4 lut 15:47
dumka:
4 lut 15:55
bash:
Przykład jest dobrze rozwiązany:
kłania się tutaj mnożenie potęg o tych samych podstawach
an*am=an+m
(x3−1)(x3+2)=x6+2x3−x3−2=x6+x3−2
4 lut 16:00
dumka: 
no właśnie jak sie tak mnozy to przecież sie nie dodaje, bo to jest to samo co (x
3)
3 =
to jest to przeciez x
9 a nie x
6 przeciez to nie jest zgodne własnie kłania sie tu podstazwa
o mnożeniu potęg
4 lut 16:04
4 lut 16:06
bash:
ax*ay=ax+y
(ax)y=ax*y
4 lut 16:08
heuhuehue: dumka zrob na spokojnie powoli ten przyklad rozpisz sobie dokladnie
x3*x3 + 2*x3 −x3 −2 = x6+x3 −2
4 lut 16:08
heuhuehue: przyklad jest dobrze zrobiony powtorz sobie wzory tak jak bash radzi
4 lut 16:09
dumka: ale ja wzory to ja znam i nie trzeba mnie ich uczyc ktos chyba inny nie potrafi je wykorzystac,
bo jeżeli tam pisze że (2
3)
4 = to równa sie 2
12 a nie 2
7 i w tym przykładize przecież
również jest nawias prawda


!
4 lut 16:10
dumka: równa sie 212
4 lut 16:11
heuhuehue: po pierwsze jest napisane i rozwiazanie jest ok a (2
3)
4 = 2
7
4 lut 16:12
Ada: mnozy sie potegi jak jest nawias
4 lut 16:13
heuhuehue: tak 212 sorry , ale faux pas
4 lut 16:14
dumka: https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
jak mi ktoś znajdzie w tych wzorach bo z stamtąd wzięłam własnie ten przykład i was złapałam ze
źle robicie sami zobaczcie ze źle mówicie to normalnie nie wiem co zrobie (ax)y=ax*y sam u
góry bask napisał ten wzór i tam jest mnożenie a dodawanie ludzie az nerwy ponosi
4 lut 16:15
Ada: moze mi ktos pomoc w moim problemie ? dodalem zadanko
4 lut 16:16
dumka: o ktoś juz kuma to teraz mozesz mi powiedziec jak mozna sobie samemu dodac 2 nie wiadomo skąd i
potem znowu ja sobie odjac Ada sprawdź ten przykład prosze bo zaraz dostane nerwicy
4 lut 16:16
Bogdan:
Namawiam do niekorzystania z dodatkowej zmiennej i do rozwiązywania wprost.
W(x) = x
6 + x
3 − 2
| | −1 − 3 | | −1 + 3 | |
Δ = 9, √Δ = 3, x3 = |
| = −2 lub x3 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
W(x) = (x
3 + 2)(x
3 − 1)
A przy okazji: x
3*x
3 = (x
3)
2 = x
6, a nie x
9
4 lut 16:16
dumka: przeciez wyzej pisalismy ze jest to nie 6 a 9 bo przeciez tam sie mnozy Bogdan dlaczego wy
wszyscy piszecie mi tu 6 no kurcze blade no
4 lut 16:19
Ada: dumka jest on dobrze rozwiazany bo (x3−1)(x3+2) wez pomnoz kazde przez kazde jezeli masz x3
*x3 to dodajesz wykladniki
4 lut 16:20
Ada: mnozysz jedyniew jak masz potege nad potege czyli ewentualnie (x3)3 bwtedy to jest X9
4 lut 16:21
Ada: osobiscie proponuje ci zrobic tak wez sobie jakas liczbe np liczbe 2 do 2 potegi np i zie pobaw
a zobaczysz kiedy sie mnozy a kiedy dodaje
4 lut 16:22
dumka: no jak monza dodawac przeciez wzór jest na mnożenie no sama weś zobacz jaki dał przykład Janusz
na stronie swojej ze (23)4 to jest przecież 212 a nie 27 ludzie pomyslcie troche
przecież wzór jest (ax)y = ax*y czyli ten znak ******* to jest przeciez mnożenie a nie
+++++ dodawanie
4 lut 16:24
dumka: mnozysz jedyniew jak masz potege nad potege czyli ewentualnie (x3)3 bwtedy to jest X9 no
własnie o tym mówie ale wiem chyba o co ci chodzi
4 lut 16:25
Ada: ale dziewczyno ogarnij sie wez liczbe 2
3 pomnoz przez 2
3 a zapewniam cie ze dostaniesz 2
6
mnozysz potegi jak masz nawias


czyli np (2
3)
3 a dziej sie tak dlatego ze najpierw
podnosisz do potegi to so jeszt w nawiasie a pozniej to jeszcze raz podnosisz do nastepnej
potegi xd
4 lut 16:27
dumka: daj na luz bez agresji mi tu
4 lut 16:27
Ada: no ok a potrafisz mi pomoc w tym :
dany jest odcinek o koncach a=(1,2) i b=(−1,−4). funkcja f przyporzadkowuje odcietej dowolnego
punktu P nalezacego do odcinka AB odleglosc |PR| , gdzie R=(0,1). wyznacz wzor, zbior wartosci
i wartosc najmniejsza funkcji f.
4 lut 16:29
Ada: ta funkcja jest jakas dziwna bo ja to rozumiem tak ze odleglosc punktu p od r jest wartoscia
tej funcji wiec f min powinno byc w odleglosci RA a f max w RB a to gowno prawda
4 lut 16:30