funkcja
Mona: Witam . potrzebuje pomocy . Otóż mam rysunek , który przedstawia funkcję kwadratową f , o
współczyniku =1 . Jest to parabola , która ma wierzchołek (−2, −2) . Mam zapisać wzór funkcji
f w postaci : ogólnej. Od czego mam zacząć . Może mi ktoś to wyjaśnić?
4 lut 13:55
4 lut 13:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
zaczynasz od postaci kanonicznej ... i przecvhodzisz z niej do kolejnych postaci
4 lut 13:57
Mona: Zaczęłam od postaci kanonicznej podstawiając dane wierzchołka i wspołczynika
y=1(x+2)2−2
Korzystam ze wzoru (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
y=1(x+2)2−2
y=1(x2+2*x*2+22)−2
y+x2+4x+4−2
y=x2+4x+2 tak mi wyszła postac ogólna ...Czy tak to powinno być?
4 lut 14:41
Mona: Czy mógłby ktoś sprawdzić to zadanie?
4 lut 15:40
krystek: Dobrze
4 lut 15:41