oblicz pole
Dz....: oblicz pole trójkąta o najdłuższym boku długości 7, średnim 5 i kącie pomiędzy nimi 45 stopni
4 lut 09:09
P@weł: | | 1 | |
Pabc= |
| *a *b * sinγ −−−− wzor na pole dowolnego trojkata gdzie masz podane a,b i |
| | 2 | |
kąt
| | √2 | |
a= 7 , b= 5 , sin45o = |
| |
| | 2 | |
4 lut 09:38
Lucy:

x
2= 49+25−2*7*5cos45◯=70−70
√2/2=70−35
√2=35(1−
√2)
coś jest nie tak bo wychodzi minus
4 lut 09:43
Lucy: sory tam ma być 35(2−√2)
4 lut 09:45
Dz....: 2*7*5cos45◯ skąd to wzięłaś
4 lut 09:46
Lucy: i póżniej x=√35(2−√2)
wzór herona p=√p(p−7)(p−5)(p−x)
p=(7+5+x)/2
4 lut 09:47
4 lut 09:48
Dz....: a da się rozwiązać to z podstawy

bo takiego wzoru to w podstawie nie ma
4 lut 09:49
Lucy: tak

tak jak paweł a=7 b=5 sinus podany i wszystko jest
4 lut 09:51
Dz....: dziękuję
4 lut 09:52