Prosze o pomoc, druga pochodna :((
Lola: Prosze o pomoc , druga pochodna

(x
2−2x)/(x−1)
2
jakies wzory o co chodzi w ogole

PROSZEE
3 lut 22:53
Kamcio :): liczysz pochodną , a później pochodną pochodnej. Czy masz problem z policzeniem pochodnej?
3 lut 22:54
Lola: znaczy to juz jest ta pierwsza pochodna i teraz z tej musze druga obliczyc mozesz mi chociaz
poczatek napisac
3 lut 22:54
3 lut 22:56
Lola: to znam wszystko ale wlasnie nie wiem tylko jak zaczac z ta druga
3 lut 22:57
Lola: tylko pierwsza linijke potrzebuje i dalej juz sobie poradze
3 lut 22:59
Lola: wyszlo mi 2x
3−7x
2+8x−2/ dól nie ruszony
dobrzze?
3 lut 23:05
Mila:
Nie.
| | (2x−2)*(x−1)2−(x2−2x)*2(x−1) | |
= |
| = |
| | (x−1)4 | |
| | 2(x−1)[(x−1)2−x(x−2)] | | 2(x2−2x+1−x2+2x) | |
= |
| = |
| = |
| | (x−1)4 | | (x−1)3 | |
3 lut 23:26