Podaj wzór funkcji w postaci kanonicznej, ogólnej i iloczynowej
Rudzielec: Hej błagam o pomoc

Podaj wzór funkcji w postaci kanonicznej, ogólnej, iloczynowej
jeśli:
a=2 i W=(−3;−1)
3 lut 16:42
3 lut 16:44
Dominik: co to jest W? punkt nalezacy do wykresu funkcji? jakiej funkcji − kwadratowej?
3 lut 16:44
Rudzielec: W=(p=−3 ;q=−1)
Super Artur
zmiasta
Neptuna że mnie wysłałeś na stronę z podpowiedziami, ale ja tego w ogóle
nie umiem rozwiązać...
3 lut 16:50
Dominik: znasz a = 2, p = −3, q = −1
f(x) = a(x − p)2 + q
podstaw do wzoru. to bedzie postac kanoniczna. wymnozysz nawiasy i zredukujesz wyrazy podobne
to otrzymasz postac ogolna. nastepnie wyznaczysz miejsca zerowe i podstawisz je do postaci
f(x) = a(x − x1)(x − x2). w czym problem?
3 lut 16:53
Rudzielec: f(x)=2(x+3)2−1
f(x)=4x+36−1 ?
Może w Tym że rozumiem dużo z matematyki ale w ogóle funkcji?
3 lut 16:57
Dominik: co zapisales w drugiej linijce?
3 lut 17:03
P@weł: f(x)=2(x+3)2−1 to juz jest rozwiazanie (postac kanoniczna)
3 lut 17:11
Rudzielec: Pomnożyłam nawias przez 2 i podniosłam do kwadratu
3 lut 17:14
P@weł: ale nie musisz nic juz dalej mnozyc..... juz zapisalas to w postaci kanonicznej, teraz musisz
jeszcze napisac w postaci ogolnej i iloczynowej
3 lut 17:16
Dominik: P@weł, a jak ty bys zapisal to w postaci ogolnej nie wymnazajac wszystkiego? hmm?
Rudzielec, znasz taki wzor: (a + b)
2 = a
2 + b
2 + 2ab? najprawdopodobniej nie.
3 lut 17:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze −−− najpierw potęgujemy później mnozymy
3 lut 17:19
Rudzielec: Znam wzory skróconego mnożenia
3 lut 17:21
P@weł: No tak sorry sie cos mi pogmatwalo

nom trzeba to wymnozyc i wyjdzie ogolna a z oglonej
wyjdzie nam x1 i x2 i wtedy zapiszemy iloczynowa
3 lut 17:22
Dominik: Artur, nie ma to znaczenia czy najpierw pomnozy nawias razy dwa czy podniesie go do
kwadratu.policz to oboma sposobami − otrzymujemy to samo.
w koncu 2(x + 3)2 = 2(x + 3)(x + 3) a mnozyc mozemy w wybranej przez nas kolejnosci.
3 lut 17:22
Dominik: Rudzielec − to ich uzyj
wg ciebie (a + b)2 = a2 + b2
3 lut 17:22
Rudzielec: f(x)=2x2+2x*14
3 lut 17:29
Dominik: nie
zapisz po kolei swoje obliczenia 2(x + 3)2 − 1 = ...
3 lut 17:31
P@weł: Postac kanoniczna :f(x)=2(x+3)
2−1
postac ogolna f(x)=2(x+3)
2−1 = 2(x
2 +6x + 9) −1 = 2x
2 + 12x + 17
Postac iloczynowa : 2(x+3)(x+3) tylko cos mi wynik iloczynowej z ogolna sie nie zgadza
3 lut 17:33
Dominik: P@wel − nie umiesz to nie pomagaj.
3 lut 17:34
Rudzielec: 2*x2=2*x*3+32−1 =
=2*x2+2x*6+9−1
3 lut 17:34
P@weł: Dominki zal mi ciebie....
3 lut 17:44
Rudzielec: Proszę pomóżcie mi a nie się kłócicie !
Mam z tego sprawdzian a nie wiem dalej jak mam to liczyć
3 lut 17:47
Rudzielec: Dominik: Czy to ma tak iść ?
f(x)=2(x+3)2−1
f(x)=2(x2+6x+9)−1
f(x)=2x2+12x+18−1
3 lut 17:49
P@weł: Postac iloczynowa: 2x
2 + 12x + 17
Δ= b
2 −4ac = 144−4*2*17= 8
√Δ = 2
√2
| | −b − √Δ | | −12 − 2√2 | | √2 | |
x1= |
| = |
| = −3 − |
| |
| | 2a | | 4 | | 2 | |
| | −b + √Δ | | −12 + 2√2 | | √2 | |
x2= |
| = |
| = −3 + |
| |
| | 2a | | 4 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
postac iloczynowa = 2( x − (−3 − |
| ) )( x − (−3 + |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 17:51
P@weł: RUDA spisz moje odpowiedzi wszystko sie zgadza....
| | √2 | | √2 | |
postac iloczynowa : 2( x − ( −3 − |
| ) )( x − ( −3 + |
| ) ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
= 2( x + 3 + |
| ) )( x + 3 − |
| ) ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 3√2 | | √2 | | 3√2 | |
= 2( x2 + 3x − |
| x + 3x + 9 − |
| + |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= 2x
2 + 6x + 6x + 18 − 1 = 2x
2 + 12x + 17
3 lut 18:00
danik: ruda rudy jak ci tam , postacie iloczynowe , kanoniczne i ogolne f. kwadr. to podstawa, takie
zadanie to moze sie nawet wtrafic w tych zamknietych zadaniach na maturze podst wiec radze
ogarnac z deczka bo daleko nie zajedziesz z taka wiedza −,−
3 lut 18:02
Rudzielec: ok ok ale ja dalej tego nie rozumiem!
3 lut 18:02
Dominik: Rudzielec, jest ok. tylko jeszcze musisz 1 odjac, czyli f(x) = 2x2 + 12x + 17. jest to postac
ogolna.
zatem mamy juz postac kanoniczna i ogolna. potrzebujemy jeszcze iloczynowej wyrazonej wzorem
f(x) = a(x − x1)(x − x2). a znamy, brakuje nam miejsc zerowych x1, x2.
czyli liczymy Δ i standardowo...
3 lut 18:03
Rudzielec: danik oo jaki mądrala

Tam też taki mądry byłeś? Nie mam pytań!
3 lut 18:08
Dominik: nie przejmuj sie. najwazniejsze, ze sie uczysz, a dzieki temu mozna wycisnac 90%+ z matury (bo
duzo materialu do ogarniecia nie jest).
3 lut 18:10
3 lut 18:14
Rudzielec: f(x)=a(x−x1)(x−x2)
3 lut 18:15
P@weł: Dziewczyno ogarnij się... x1 i x2 wyzej ci napisalem... to co ty teraz napisalas jest zle...
nie mozna
dzielic 12 z 4 poniewaz 12 dodajemy do
√8 a przy doddawaniu nie mozna skracac. Gdyby bylo:
| 12 * (− √8 ) | |
| to wtedy mozna by bylo skrocic z 12 bo jest mnozenie... |
| 4 | |
3 lut 18:28
Rudzielec: Dobra nic z postaci iloczynowej nie rozumiem... Może jutro to z Matematyczką ogarnę

Dziękuję
Panowie za Pomoc
3 lut 18:37
P@weł: ten przyklad moze ci byc zbyt ciezki przy latwiejszych bys wszystko obliczyla
3 lut 18:46
Rudzielec: P@weł ok ale ja mam z tego w Czwartek sprawdzian a ja ni w ząb nie rozumiem funkcji
kwadratowej

Mam więcej z tego zadań a nie wiem jak je rozwiązac
4 lut 18:28
4 lut 18:31
Rudzielec: krystek dziękuje ale umiem trafić na tą stronę
5 lut 18:33
Rudzielec: 1)Wokół basenu o wymiarach 9m X 4m wyłożono kafelkami pas szerokośći x. Jaka jest szerokość
pasa x jeśli zużyto 68m2 Kafelek ... A czy z Tym mi ktoś pomoże?
5 lut 18:50