FIZYKA PONOWNIE
??Majeczka??: Bardzo proszę o ponowne rozwiązanie tych zadań od nich zależy czy zaliczę fizykę.
zadanie1.
oblicz wartość siły grawitacji,którą przyciągają się dwa ciała o masach 0,1 kg oddalone od
siebie o 0,2m.
zadanie2.
cząstke o ładunku 2 umieszczono między dwiema równoległymi płytkami odległymi o 10cm i
naładowanymi do różnicy potencjałów 5kv.oblicz natężenie pola w obszarze między płytkami i
siłę działającą na cząstkę.
Pani do tego zadania dodała wzory:
E=U/d i E=F/q
błagam o pomoc

(
18 cze 19:18
Jakub: Majeczka lepiej napisz czego ci brakuje w tym rozwiązaniu
18113. Tam są dokładnie te same
wzory, co ty teraz podałaś.
18 cze 20:01
??Majeczka??:
1,67*10
−11 N to jest wynik zad pierwszego−czy trzeba go jeszcze wymnożyć


?
ZAD2
E=5000
F=2,5*10
3
Jakubie czy to są prawidłowe wyniki

Jeśli nie to bardzo Cię proszę o napisanie mi prawidłowych rozwiązań
18 cze 21:03
Jakub: Wynik 1,67*10
−11 jest to wynik w postaci wykładniczej. Taka postać jest często używana w
fizyce. Tej szkolnej również.
| | U | | 5000 | |
E = |
| = |
| = 50000Vm |
| | d | | 0,1 | |
F = E*q = 50000*2 = 100000N
18 cze 22:11
??Majeczka??: Dziękuję bardzo za pomoc.Pozdrawiam
19 cze 06:15