



!
ZADANIE1.
Oblicz wartość siły grawitacji,którą przyciągają się dwa ciała o masach 0,1 kg oddalone od
siebie o 0,2m.
ZADANIE2.
Cząstke o ładunku 2 umieszczono między dwiema równoległymi płytkami odległymi o 10cm i
naładowanymi do różnicy potencjałów 5kV.Oblicz natężenie pola w obszarze między płytkami i
siłę działającą na cząstkę.
| m1*m2 | ||
F = G | ||
| r2 |
| m3 | ||
G = 6,67*10−11 | ||
| kg*s2 |
? Jaka jednostka? Nie napisałaś)
d = 10cm = 0,1m
U = 5kV = 5000V
| U | ||
E = | = policz | |
| d |
| 0,1*0,1 | 0,01 | |||
F = 6,67*10−11 | = 6,67*10−11 | = | ||
| 0,22 | 0,04 |





?