trójkąt pole
master21: Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i prostą prostopadłą do wektora
AB=[3,−1] przechodzącą przez punkt P(4,2)
Witam ! proszę o pomoc!
2 lut 20:20
2 lut 20:26
master21: dziękuje ,lecz znalazłem to zadanie tutaj ,podaje link
http://www.matematyka.pl/108202.htm
nie wiem za bardzo końcówki zadania tzn
a= 10

dlaczego a równa się 10 skąd to się wzięło ,pomożesz?
2 lut 20:52
2 lut 20:58
master21: | | x | | y | |
ok mam postać |
| + |
| =1 ,i teraz podkładam coś za x i y tak i wyliczam a ? Jeśli nie |
| | a | | b | |
,to proszę Cię pomósz mi i przedstaw jakoś
2 lut 21:07
MQ: Nie trzeba:
|a| i |b| to są przyprostokątne trójkąta.
Czyli (1/2)*|a|*|b|
2 lut 21:15
master21: nie bardzo rozumiem . Nie możesz mi tej końcówki rozpisać jak dochodzisz do a wzorem na długość
odcinka , proszę!
2 lut 21:16
2 lut 21:18
pigor: ... , no to optymalnie wykorzystując warunki zadania
szukasz prostej 3x−y= C i 3*4−2=C ⇒ C=10 i
3x−y=10 /:10 ⇒
| | 3x | | y | | x | | y | |
⇒ |
| + |
| = 1 ⇔ |
| + |
| = 1 ⇒ PΔ=12 |−10|*103 ⇔ |
| | 10 | | −10 | | 103 | | −10 | |
⇔
PΔ=1006=
503= 16 23 . ...
2 lut 21:21
master21: nie wiem o co chodzi jakie pole ? nie mam danych żadnych to jak mam pole obliczyc?
2 lut 21:22
master21: dzięki pigor w końcu !
2 lut 21:23