Pochodna
Basiek: Pochodne− krótkie pytanko.

Z góry dziękuję.

Hej!

Przeglądając miliardowy wykres zauważyłam pewną powtarzającą się rzecz, z tym, że nie wiem, czy
to taka reguła, czy po prostu... akurat w tych przypadkach tak jest.

Pytanie: Czy jeżeli funkcja rośnie bardziej niż proporcjonalnie to pierwsza pochodna jest
rosnąca i odwrotnie?
Dzięki!
2 lut 19:16
Artur z miasta Neptuna:
I tak i nie
jezeli funkcja rosnie szybciej niz y=x to pochodna bedzie miala wartosc wieksza niz 1 i ylko
tyle wiesz
natomiast jezeli funkcja coraz szybciej rosnie (wraz z woekszeniem x) to znaczy ze tanges kata
stycznej rosnie ... A to przeciez nic innego jak pochodna w punkcie.
2 lut 19:21
Artur z miasta Neptuna:
Ale wystarczy ze wezmiemy y=2x ... pochodna jest funkcja stala a funkcja rosnie szybciej niz
y=x
2 lut 19:22
Basiek: Okeeeeej. Dostosowanie tego do warunków krzywej Knighta trochę mi zajmie. Ale dziękuję.
2 lut 19:23
Artur z miasta Neptuna:
Co wiecej ... y=x2 na odcinku (0 , 0.5) rosnie 'wolniej' niz funkcja y=x ... a przeciez
pochodna jest rosnaca w calej dziedzinie
2 lut 19:27
Basiek: Dzięki,
Arturze, trochę szkoda, bo łatwiej byłoby te wszystkie krzywe i ich własności
zapamiętać, ale cóż− trudno.
2 lut 19:29
Ajtek:
Cześć
Basiek 
.
Ty matme studiujesz

Witaj
Artur 
.
2 lut 19:32
Mila: Witaj Basiek, Ajtek, Artur
2 lut 19:34
Basiek: Cześć,
Ajtek.

Nie...
A teraz w zasadzie uczę się mikroekonomii.

Po prostu wpadło mi takie pytanie i nie mogło
wyjść z mej głowy.
2 lut 19:34
Basiek: i Ty,
Milu− też witaj.
2 lut 19:35
Ajtek:
Hej
Mila 
.
2 lut 19:42
zombi: Witam wszystkich

Dopomożecie? Koleżanka ma problem, ale to trochę wykracza poza moją
jurysdykcję, a jestem ciekawy wyniku
2 lut 19:47
2 lut 19:47