matematykaszkolna.pl
Pochodna Basiek: Pochodne− krótkie pytanko. emotka Z góry dziękuję. Hej! emotka Przeglądając miliardowy wykres zauważyłam pewną powtarzającą się rzecz, z tym, że nie wiem, czy to taka reguła, czy po prostu... akurat w tych przypadkach tak jest. emotka Pytanie: Czy jeżeli funkcja rośnie bardziej niż proporcjonalnie to pierwsza pochodna jest rosnąca i odwrotnie? Dzięki! emotka
2 lut 19:16
Artur z miasta Neptuna: I tak i nie jezeli funkcja rosnie szybciej niz y=x to pochodna bedzie miala wartosc wieksza niz 1 i ylko tyle wiesz natomiast jezeli funkcja coraz szybciej rosnie (wraz z woekszeniem x) to znaczy ze tanges kata stycznej rosnie ... A to przeciez nic innego jak pochodna w punkcie.
2 lut 19:21
Artur z miasta Neptuna: Ale wystarczy ze wezmiemy y=2x ... pochodna jest funkcja stala a funkcja rosnie szybciej niz y=x
2 lut 19:22
Basiek: Okeeeeej. Dostosowanie tego do warunków krzywej Knighta trochę mi zajmie. Ale dziękuję. emotka
2 lut 19:23
Artur z miasta Neptuna: Co wiecej ... y=x2 na odcinku (0 , 0.5) rosnie 'wolniej' niz funkcja y=x ... a przeciez pochodna jest rosnaca w calej dziedzinie
2 lut 19:27
Basiek: Dzięki, Arturze, trochę szkoda, bo łatwiej byłoby te wszystkie krzywe i ich własności zapamiętać, ale cóż− trudno.
2 lut 19:29
Ajtek: Cześć Basiek emotka. Ty matme studiujesz Witaj Artur emotka.
2 lut 19:32
Mila: Witaj Basiek, Ajtek, Arturemotka
2 lut 19:34
Basiek: Cześć, Ajtek. emotka Nie... A teraz w zasadzie uczę się mikroekonomii. Po prostu wpadło mi takie pytanie i nie mogło wyjść z mej głowy.
2 lut 19:34
Basiek: i Ty, Milu− też witaj. emotka
2 lut 19:35
Ajtek: Hej Mila emotka.
2 lut 19:42
zombi: Witam wszystkich emotka Dopomożecie? Koleżanka ma problem, ale to trochę wykracza poza moją jurysdykcję, a jestem ciekawy wyniku
2 lut 19:47
2 lut 19:47