; )
Ewa: Cześć, proszę o pomoc w rozwiązaniu (proszę o wytłumaczenie, krok po kroku, co mam zrobić ; )
Naszkicuj wykres funkcji f przesuwając wykres funkcji y=x2 o odpowiedni wektor. Podaj ten
wektor:
a) f(x)=(x−2)2−1
2 lut 16:59
2 lut 17:02
Ewa: ok, dzięki
2 lut 17:03
Beti: funkcja f(x), to f. kwadratowa zapisana w postaci kanonicznej, która ogólnie wygląda tak:
f(x) = a(x−p)2 + q
gdzie p i q, to współrzędne wektora przesunięcia: u = [ p,q]
wobec tego jaką wartość mają p i q w twojej funkcji f(x), czyli jakie współrzedne ma wektor
przesunięcia u?
2 lut 17:05