2 lut 12:39
karolina: 1440/x − 1440/x−3 = 2
sprowadź do wspólnego mianownika i potem pomnóż obustronnie przez ten mianownik.
2 lut 12:41
karolina: powinno wyjsc −4320=2x(x−3)
z tego x2−3x+2160
liczysz deltę, pierwiastki i pewnie jeden będzie ujemny a drugi dodatni, więc wybierasz ten.
który jest wiekszy od zera.
2 lut 12:47
P@weł: wiem ze to trzeba sprowadzic do postaci ogolnej funkcji kwadratowej tylko klopot w tym ze z
tego :
x2 −3x + 2160 nie wychodzi poprawny pierwiastek a powinno wyjsc 93..
2 lut 13:16
P@weł: Pomoze ktos?
2 lut 14:07
Mila: n− planowana liczba uczestników wycieczki, n∊N
c− planowana opłata na osobę, c>0
n−3 −rzeczywista liczba uczestników wycieczki,
c+2− rzeczywista opłata na osobę
n*c=1440
(n−3)*(c+2)=1440
(1) n*c=1440
nc+2n−3c−6=1440⇔1440+2n−3c−6=1440⇔2n−3c=6
n=3+1,5c do (1)
(3+1,5c)*c=1440
1,5c
2+3c−1440=0
Δ=9+1.5*4*1440=9+8640=8649
√Δ=93
| | −3−93 | | −3+93 | |
c1= |
| <0 lub c= |
| =30 |
| | 3 | | 3 | |
n=1440:30=48
48−3=45; 1440:45=32;
2 lut 16:15
P@weł: dzięki wielkie!
2 lut 16:36
Mila:
2 lut 16:41
P@weł: Tylko ze mi chodzi o rozumowanie: tutaj pigor napisał, że:
https://matematykaszkolna.pl/forum/173094.html
| | 1440 | |
planowany koszt od "łepka" wzrósł o 2 zł i wynosił |
| + 2.. |
| | x | |
Ale moim zdaniem skoro jest napisane, że "Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż
planowano,
co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2zł." To uwazam ze ta "2"(dwojka)
| | 1440 | |
powinna stać przy |
| + 2 <−−−tylko ze tak nie wychodzi i nie rozumiem dlaczego tak |
| | x−3 | |
nie moze byc..
2 lut 17:01
P@weł: skoro o 2 zł opłata wzrosła po tym jak pojechało o 3 uczniow mniej to moim zdaniem wlasnie tak
| | 1440 | |
powinno byc: |
| + 2 |
| | x−3 | |
2 lut 17:03
Mila: Pigor dobrze napisał.
x − planowana liczba osób
| 1440 | |
| +2 −planowana opłata zwiększona o 2 |
| x | |
2 lut 17:11
pigor: ... , cóż popełniasz podstawowy błąd tak jak wielu zresztą, ale do tego dlaczego tak, a nie tak

musisz sam dojść (sobie wytłumaczyć) i tyle
2 lut 20:30
P@weł: dobra dzieki za rade

postaram sie wytezyc moj umysl

D
2 lut 20:54