Pomoże mi ktoś tylko przy jednym zadaniu?
kasien94: Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano,
co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2zł.
a. Ilu uczniów pojechało na wycieczkę?
b. Jaki był koszt wycieczki?
8 gru 13:23
kasien94: Pomóżcie. Odwdzięczę się modlitwą.
8 gru 13:45
pigor: .. o ...
Boże zostaw tego Dobrego Pana w spokoju , bo On ma tyle innych spraw do ...
a co do zadania to np. tak :
nich
x − planowana liczba uczniów chcących jechać na wycieczkę , to wtedy każdy
| 1440 | |
zapłaciłby na wynajem autokaru po |
| zł , ale z warunków zdania x−3=? − szukana |
| x | |
liczba uczniów która pojechała w rzeczywistości na tę wycieczkę, a wtedy każdy z nich, aby
| 1440 | |
było sprawiedliwie ... tak po Bożemu) musiał zapłacić |
| , co oznacza, że |
| x−3 | |
| 1440 | |
planowany koszt od "łepka" wzrósł o 2 zł i wynosił |
| +2 zł , więc masz równanie |
| x | |
| 1440 | | 1440 | | 720 | | 720 | |
wymierne: |
| = |
| +2 /:2 i x>3 ⇔ |
| = |
| +1 / * x(x−3) ⇔ |
| x−3 | | x | | x−3 | | x | |
720x= 720(x−3)+x(x−3) ⇔
x2−3x−3*720= 0 i Δ=93 ⇒
x=
12(3+93}= 48 >0 ⇒
x−3= 45 uczniów pojechało na wycieczkę i każdy z nich
zapłacił za nią 1440 zł : 45=
32 zł . ...
8 gru 14:23
kasien94: Dziękuuję.
A czytałeś może Moc pozytywnego wmyślenia? Modlitwa ma wielką moc, na serio
Przeczytaj ta książkę, jak nie czytałeś. Nie jest długa. 112 stron na PDFie.
8 gru 14:50
pigor: ... O NIE
bzdur nawiedzonych i tych jedynych , co to znają prawdę , nie czytam i nie
mam zamiaru czytać, dlatego delikatnie mówiąc , olewam modlitwę twoją i tym podobnych
nawiedzonych moja droga − jednak nawiedzona − jak myślałem i żegnam ...
ozięble
8 gru 18:40
8 gru 18:48
8 gru 18:50
pigor: ... pamiętałem, że kiedyś to robiłem, ale chciałem zobaczyć jak dalece nawiedzona jest ta ...
8 gru 18:54
kasien94: Nawiedzona
Nie jestem z jechowej
Jestem katoliczką
9 gru 23:38
Eta:
9 gru 23:40
pigor: ...
dobre , a ja byłem katolikiem, ale dzięki panu Rydzykowi i mu podobnych , jestem po
prostu chrześcijaninem wierzącym w Boga i polecam wsłuchać się w piękną piosenkę "Wiem, że
jesteś tam" Anii Wyszkoni . ...
10 gru 00:23
kasien94: Podoba mi się ta piosenka
Ona tak fajnie uspokaja i gdy jej słucham czuję się taka
lekka w środku. Gdy tego słucham, czuję chwilowe wakacje i że czuję wolność zupełnie jakbym
pływała w jeziorze
Ania Wyszkoni ma piękny głos
10 gru 18:46