suma szeregu
Sikorka:
| | 2 | |
ile wyniesie suma szeregu ∑ |
| n zaczyna sie od 2
|
| | n2−1 | |
i teraz obliczylam ze to bedzie 2 no bo
Sn =
23 +
28 + ... +
2n2−1 = 2(
13 +
18 + ....+
1n2−1) < 2 *
1*nn = 2
czy tak jest dobrze
2 lut 09:22
xxx: up
2 lut 15:42
xxx: powie ktos czy jest to dobrze

bo rowniez jestem ciekawy...
2 lut 16:00
xxx:
2 lut 16:50
xxx: podbijam ponownie
2 lut 18:19
xxx: podbijam ponownie
2 lut 18:21
xxx: i ponownie
2 lut 20:04
Godzio:
| 2 | | 2 | | n + 1 | | n − 1 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| n2 − 1 | | (n − 1)(n + 1) | | (n − 1)(n + 1) | | (n − 1)(n + 1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑( |
| − |
| ) = 1 − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + ... + |
| | n − 1 | | n + 1 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| + |
| = 1 − |
| + |
| → 1 |
| n − 2 | | n | | n − 1 | | n + 1 | | n | | n + 1 | |
2 lut 20:27
2 lut 20:42
Godzio: | | 1 | |
Ano, |
| też się nie zredukuje. |
| | 2 | |
2 lut 20:48
Bogdan:
∑
n=2∞ =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= limN→∞( |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | | 4 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| ) |
| | 5 | | 7 | | 6 | | 8 | | N−1 | | N+1 | |
Które składniki sumy nie zredukują się?
2 lut 20:51
xxx: powinien pierwszy i ostatni...
2 lut 21:14
xxx: moment nie redukuje sie 1 i 12 czyli suma to 112?
2 lut 21:17
xxx: wiec mój wczesniejszy zapis nie jest dobra odpowiedzia
2 lut 21:17
SD:
Nie załamuj się, przecież pierwszy wpis był Sikorki nie Twój
2 lut 21:21
xxx: Z sikorka mielismy to samo na egzaminie z rachunku
2 lut 21:29