suma szeregu
Marta: oblicz sumę szeregu
∞
n=2
31 sty 15:49
Marta: nie wiem wogole jak zaczac no bo zaczelam sobie podstawiac pod n kolejne liczby no i S1=23
S2=28 itp ale nic mi sie pozniej nie chce skracac a jak robilismy na lekcji to zawsze sie
skracalo i zostawal tylko ostatni wyraz i z niego liczylismy granice
31 sty 15:57
Marta: proszę o pomoc jakies wskazówki co po kolei robic, musze sie tego nauczyc
31 sty 16:16
Marta: pomocyyy
31 sty 16:33
Marta: odswiezam
1 lut 19:13
Bogdan:
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
Zauważ, że |
| = |
| = |
| − |
| |
| | n2 − 1 | | (n − 1)(n + 1) | | n − 1 | | n + 1 | |
1 lut 19:16
Marta: no tak, teraz juz wiem jak to zrobic

dziękuje
1 lut 19:26
Bogdan:

podaj wynik
1 lut 19:26
Marta: ale mozna ta? 2 tak na dwie 1 rozdzielic?
bo troche nie rozumiem jak to zostalo rozdzielone.
1 lut 19:27
Marta: wynik to bedzie zero?
1 lut 19:32
Marta: nie 1 bedzie, sorki.
1 lut 19:33
Bogdan:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
można, bo przecież |
| = |
| − |
| , zgadza się? |
| | n2 − 1 | | n − 1 | | n + 1 | |
1 lut 19:37
Marta: no tak

a ten moj wynik ! to dobry?
1 lut 19:41
Bogdan:
| | 1 | |
czy ułamek |
| zredukuje się? |
| | 2 | |
1 lut 19:52
Marta: no u mnie sie redukuje

ale po Twoim zapytaniu wiem ze tak nie bedzie:(
1 lut 19:57
Marta: juz wiem gdzie zrobilam blad, w pierwszym wyrazie u mnie 2−1 to dwa a nie jeden i wtedy mi sie
zredukowalo a teraz zostaje to suma bedzie 1/2
1 lut 20:00
Marta: dobrze to jest? ze suma bedzie 1/2?
1 lut 22:02
Marta: jeszcze raz ja sie odswierze i zapytam czy ta suma to moze bedzie 2?
3 lut 12:01