równania stycznych do okręgu
alm: Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu i przechodzących przez punkt P=(0, 4):
x
2+y
2=4 => r= 2, S=(0, 0)
czyli y=ax+b gdzie b =4
Ax−y+4=0
I rodzi się problem bo 0≠2
1 lut 19:42
ahu8: po co to −4?
−1*0=0
1 lut 19:43
1 lut 19:45
alm: Zapisałem dla formalności bo wiadome że 4−4 =0 i A*0=0
Czyli 0=2

Dlaczego tak wychodzi?
1 lut 19:45
ahu8: masz odległość pkt S=(0,0) od prostej y=ax+4
czyli ax−y+4=0
czyli A=a
B=−1
C=4
podstaw jeszcze raz
1 lut 19:49
Saizou : jeśli ma przechodzić przez punkt (0:4) to b=4 , czyli y=ax+4→ax−y+4=0
S=(0;0) r=2
d=r
4=2
√a2+1
2=
√a2+1
4=a
2+1
a
2=3
a=
√3 lub a=−
√3
y=−
√3x+4 lub y=
√3x+4
1 lut 19:58
alm: Kurde widać że chory jestem Podstawiałem P zamiast S. Dzięki wszystkim i nie zawracam głowy.
1 lut 20:01