Prosze o pomoc
Buc Kipic: niemam pojecia jak zrobic to zadanie ciagle kraze w kolko podstawiajac i nic z tego nie
wychodi:(
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań :
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x+y ≥1?
Prosze chociaz o wskazówke jak to zrobić .
31 sty 16:25
Buc Kipic: prosze chociaz o wskazowke
31 sty 16:42
Skipper:
... to może "od końca" −

Twoja para liczb (x,y) ... to punkt na płaszczyźnie taki że y≥−x+1
Wykres prostej y=x+1 znasz −

Wynika z tego, że rozwiązanie układ równań (to też punkt) ma leżeć nad tą prostą ...
31 sty 16:55
Buc Kipic: nadal mi sie nie zgadza z odpowiedziami gdy licze:(
a w odpowiedziach wychodzi m ∊(−3;−1> u (1 ;+∞)
31 sty 17:33
pigor: ..., no to np. tak:
⎧ my−9x = −4 ⎧ 9x−my = 4
⎩ mx− y = m ⎩ mx− y = m to liczę wyznaczniki :
| 9 −m | | 4 −m | | 9 4 |
W= | m −1 |= −9+m
2 ; W
x= | m −1 |= −4+m
2; W
y= | m m |= 9m−4m= 5m,
| | m2−4 | | 5m | |
więc gdy m2−9≠ 0 ⇔ |m|≠ 3 ⇔ m≠ ±3 ⇒ x= |
| i y= |
| , więc |
| | m2−9 | | m2−9 | |
| | m2−4 | | 5m | | m2−4+5m−m2+9 | |
x+y ≥1 ⇔ |
| + |
| −1 ≥ 0 ⇔ |
| ≥0 ⇔ |
| | m2−9 | | m2−9 | | m2−9 | |
| | 5+5m | |
⇔ |
| ≥ 0 ⇔ (m+1)(m−3)(m+3) ≥0 ⇔ m∊ (−3;−1) U (3;+∞) . ... |
| | m2−9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w "twoich" odpowiedziach jest źle zamiast 1 powinno być 3 jak u mnie ; sprawdź sobie, że
np. dla m=2, dany układ ma rozwiązanie (x,y)=(0,−2) , a nierówność x+y ≥1 ma postać
0 −2 ≥ 1 −sprzeczność
31 sty 18:06
Buc Kipic: dziekuje
31 sty 18:09
pigor: ... u mnie w −1 oczywiście domknij przedział , przepraszam . ...
31 sty 18:20
Buc Kipic: a mam jescze jedno pytanko co oznaczaja te wyznaczniki i skad sie wziely to
l 9−ml l4−ml i
l9 4l <−−−czy tu nie powinno byc jakigos znaku miedzy tymi liczbmai np − ?
31 sty 18:22
Buc Kipic: a mam jescze jedno pytanko co oznaczaja te wyznaczniki i skad sie wziely to
l 9−ml l4−ml i
l9 4l <−−−czy tu nie powinno byc jakigos znaku miedzy tymi liczbmai np − ?
31 sty 18:23
Buc Kipic: a mam jescze jedno pytanko co oznaczaja te wyznaczniki i skad sie wziely to
l 9−ml l4−ml i
l9 4l <−−−czy tu nie powinno byc jakigos znaku miedzy tymi liczbmai np − ?
31 sty 18:23
31 sty 18:25