liczby zespolone
tan: liczby zespolone, mógłby ktoś spr bo coś mi wyjść nie chce wyjść
(2+i)(2z+i)=(1−i)(z−1+4i)
4z+2i+2zi−1=z−1+4i−zi+i+4
z(3+3i)=5+3i
| | 5+3i | | 3−3i | | 24−6i | | 4 | | 1 | |
z= |
| * |
| = |
| = |
| − |
| i |
| | 3+3i | | 3−3i | | 18 | | 3 | | 3 | |
w odp jest inaczej,
30 sty 23:52
sushi_ gg6397228:
wyraz wolny jest 4 a nie 5
30 sty 23:57
sushi_ gg6397228:
z(3+3i)= 4+3i
30 sty 23:57
tan:
i2=−1
4z+2i+2zi−1=z+5i−zi+4
31 sty 00:01
tan: zapomniałem jeszcze o jedynce po prawej stronie...
dzięki wielkie za pomoc
31 sty 00:02
tan:
a mógłbyś pod rzucić jakiś pomysł do tego
(z2−6z+11)(x3+1)=0
31 sty 00:03
sushi_ gg6397228:
sa te same literki czy rozne?
31 sty 00:04
tan: te same, mały błąd
31 sty 00:07
sushi_ gg6397228:
pierwszy nawias
z= x+ i*y −−> wykonac operacje podane i potem grupowanie urojone z urojonymi; rzeczywiste z
rzeczywistymi
https://matematykaszkolna.pl/forum/183856.html tutaj tez sa l. zespolone i rownania
drugi nawias
z
3=− 1 −−> pierwiastki 3−go stopnia z "−1"
31 sty 00:10
tan: a i jeszcze jedno czy przy takim przykładzie mogę zrobić coś takiego:
(i−1)
3z
3=(1+
√3i)
6→(i−1)*z=(1+
√3i)
2 
?
31 sty 00:11
sushi_ gg6397228:
raczej nie, bo sie cos tam kasuje
i zamaist 3 rozwiazan wychodzi tylko 1
31 sty 00:13
tan: czyli znów za "z" podstawić x+iy
31 sty 00:15
sushi_ gg6397228:
przeksztalcic z3= ... i liczyc pieriwiastki jezeli wyjdzie "syf" to wtedy z=x+ i*y
tylko ze wtedy moze boleć liczenie po czesciach rzeczywistych i osobno urojonych
31 sty 00:18
tan: czyli w przykładzie
(z
2+6z+11)(z
3−1)=0
(x
2−y
2+2xyi−6x−6yi)(z
3−1)=0
postawić założenia że:
(x
2−y
2+2xyi−6x−6yi)=0 ⇔

lub
(z
3−1)=0 ⇔ z=−1
31 sty 00:21
tan: 
31 sty 00:26