Równanie
Monika: liczby zespolone rozwiązać równanie:
|z−6+2i| = z+3−i
z=x+iy
|x−6 +i(2+y)| = x + iy +3 −i
Co dalej mam zrobić?
30 sty 22:43
[C[Monika]]: proszę o wyjaśnienie zadania
30 sty 22:43
sushi_ gg6397228:
√(x−6)2 + (2+y)2= (x+3) + i* (y−1)
√(x−6)2 + (2+y)2= x+3
i
0= y−1
30 sty 22:52
Monika: Dlaczego y−1 = 0
30 sty 23:03
PW:
|z−6+2i| = z+3−i
|z−6+2i|−3 = z−i
Po lewej stronie jest liczba rzeczywista, a więc i po prawej być musi, a to oznacza, że z=x+i
(w oznaczeniach sushi y=1)
30 sty 23:13
sushi_ gg6397228:
bo po lewej stronie mamy 0* i
porównywanie cześci urojonych z urojonymi i rzeczywistych z rzeczywistymi
30 sty 23:14
Monika: ok, więc podstawiając za y=1pod pierwiastek otrzymuje:
√(x−6)2 + 9 = x+3 /()2
x−3=x2 +6x +9... i dalej jak zwykłe równanie kwadratowe?
wychodzą zespolone wyniki
30 sty 23:26
sushi_ gg6397228:
oszukujesz z pieriwastkiem
30 sty 23:30
sushi_ gg6397228:
lewa strona: (x−6)2+9=...
30 sty 23:30
Monika: kurcze... pomyłka
x2 − 12 x +45 = x + 3
x2 −13x + 42 = 0
x=7 v x=6
30 sty 23:38
sushi_ gg6397228:
kolejne oszutwo
prawa strona: (x−3)2 =....
30 sty 23:39
Monika: przepraszam, już wszystko mi się myli
30 sty 23:43
Monika: i wychodzi x=2
zgadza się, dziękuję.
Jeszcze tylko mam jedno zadanie: x4 + 4 przedstawić w postaci nierozkładalnych czynników
rzeczywistych
30 sty 23:48
sushi_ gg6397228:
x4+4= (x2+2)2− .... = (......)*(,,,,)
30 sty 23:52
Monika: x
4 + 4 = (x
2 + 2)
2 − 4x
2 = co tutaj
31 sty 00:02
sushi_ gg6397228:
a2−b2=....
31 sty 00:05
Monika: [(x2 +2) − 2x][(x2 + 2) + 2x] tyle?
31 sty 00:07
sushi_ gg6397228:
jeszcze porzadki w nawiasie
a potem mozna sobie zobaczyc jaka wyjdzie delta
na koniec zawsze sprawdzenie ( przemnozyc i zobaczyc czy wyjdzie x4+4)
31 sty 00:12