30 sty 14:07
qqq: odswiezam
31 sty 15:28
Marta: też mam problem z takimi granicami i nie wiem jak je robic
31 sty 15:58
qqq: najgorsze jest to, ze jest to sprawdzian z granic, a zeby to rozwiazac musisz znac jakies
przeksztalcenia...
31 sty 16:17
Marta: nom, ja proste granice umiem liczyc ale jak widze np taka to nie wiem od czego zaczac
31 sty 16:19
Marta: a umiesz moze liczyc sume szeregu
bo mi nie wychodzi, dodalam jedno zadanie z suma
31 sty 16:20
qqq: proste tez umiem, troche trudniejsze tez, a tu nie wiem jak to przeksztalcic, zeby cos sie
skrocilo
31 sty 16:21
iLoveMath: możesz zrobić tak:
| e3x−e−x | | e−x(e4x−1 | |
| = |
| i jechać dalej |
| x2+3x | | e−x(ex*x(x+3) | |
31 sty 16:33
qqq: | | 0 | |
co mi to dalo skoro dalej wychodzi [ |
| ] |
| | 0 | |
31 sty 16:37
Marta: a skąd sie wziął taki mianownik?
31 sty 16:40
iLoveMath: no właśnie, więc stosujesz regułę de L'Hospitala
| e4X−1 | | 4e3x | |
| =[H]= |
| |
| ex*x(x+3) | | x2+5x+3 | |
31 sty 16:43
qqq: poniewaz jak pomnozysz e−x*ex to dodajesz wykladniki czyli −x+x=0 wychodzi e0=1 czyli w
mianowniku nic sie nie zmienilo bo dalej jest 1*x(x+3) tylko tej 1 nie piszemy
31 sty 16:43
eewikaa: A z reguły de l'Hospitala probowałes?
31 sty 16:44
iLoveMath: mianownik sprowadziłem do takiej postaci, żeby skróciło się e−x z licznika dlatego
pomnozylem go i podzielilem przez e−x a x(x+3) to juz chyba wiesz skad
31 sty 16:45
qqq: bez Hospitala nie da sie inaczej zrobic?
31 sty 16:45
qqq: przy Hospitalu zapomniales mianownik pomnozyc jeszcze przez ex
31 sty 16:55
pigor: ... , no to ...

zakończę tę dyskusję
np. tak :
| | e3x−e−x | | e−x(e4x−1) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2+3x | | e−xexx(x+3) | |
| | 4(e4x−1) | | e4x−1 | | 4 | |
= limx→0 |
| = limx→0 |
| * |
| = |
| | 4xex(x+3) | | 4x | | ex(x+3) | |
| | 4 | | 4 | |
= 1 * |
| = |
| = 43 − szuana granica . ... |
| | e0(0+3) | | 1*3 | |
31 sty 16:59
qqq: ocen mi jeszcze poziom trudnosci tego, skala od 1 do 10
31 sty 17:03
pigor: ... powiem może tak : jak znasz (a musisz znać, bo w przeciwnym razie ...

)
| | eax−1 | |
granicę jaką jest elementarną limx→0 |
| = 1, a wszystko pozostałe, |
| | ax | |
to elementarz z liceum kończącym się maturą , a więc stopień w twojej skali 3, . ...
31 sty 17:13
iLoveMath: to ja nie wiem co to za liceum było

u mnie nauka w technikum kończyła się na obliczaniu
delty
31 sty 17:17
31 sty 17:22