granice jednostronne
iLoveMath: witam, mam problem z granicą prawostronną funkcji
| 21/x+3 | |
| w mianowniku i w liczniku 1/x to potęga |
| 31/x+2 | |
mam zbadac jednostronne granice w x−>0
| | 3 | | 21/x+3 | |
dla x−>0− granica wynosi |
| lim(x−>0−) |
| =3/2 |
| | 2 | | 31/x+2 | |
natomiast nie wiem jak zrobić dla prawej strony czyli x−>0
+. wychodzi
∞/
∞. zrobiłbym bez
problemu gdyby było 2
1/x/2
1/x przez dodanie i odjecie skladnikow, ale w tym wypadku nie
mam pojecia jak sie za to zabrac
31 sty 15:44
iLoveMath:
31 sty 16:12
iLoveMath: ?
31 sty 16:34
iLoveMath: bleh, czy jest w stanie ktoś mi pomóc ?
31 sty 17:07
iLoveMath: up
31 sty 17:59
iLoveMath: 
?
31 sty 18:38
pigor: ... , widzę to tak : wyłączam z licznika i mianownika 3
1/x
| | 2 | | 3 | | 2 | |
= limx→0+ 31/x(( |
| )1/x+ |
| ) : 31/x(1+ |
| ) = |
| | 3 | | 31/x | | 31/x | |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 0+0 | | 0 | |
= limx→0+(( |
| )1/x+ |
| ) : (1+ |
| )= |
| = |
| =+0 |
| | 3 | | 31/x | | 31/x | | 1+0 | | 1 | |
− szukana granica (u mnie +0 oznacza po wartościach dodatnich, czyli od góry do zera , możesz
napisać samo 0, albo 0
+)
31 sty 18:39
pigor: ... , widzę to tak : wyłączam z licznika i mianownika 3
1/x
| | 2 | | 3 | | 2 | |
= limx→0+ 31/x(( |
| )1/x+ |
| ) : 31/x(1+ |
| ) = |
| | 3 | | 31/x | | 31/x | |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 0+0 | | 0 | |
= limx→0+(( |
| )1/x+ |
| ) : (1+ |
| )= |
| = |
| =+0 |
| | 3 | | 31/x | | 31/x | | 1+0 | | 1 | |
− szukana granica (u mnie +0 oznacza po wartościach dodatnich, czyli od góry do zera , możesz
napisać samo 0, albo 0
+)
31 sty 18:39
pigor: ... , kurcze strasznie wolne − u mnie − to wczytywanie

, stąd ten post x 2, bo już myślałem,
że gdzieś to zniknęło w cyberprzestrzeni i moja robota daremna , przepraszam . ...
31 sty 18:42
pigor: ... , kurcze strasznie wolne − u mnie − to wczytywanie

, stąd ten post x 2, bo już myślałem,
że gdzieś to zniknęło w cyberprzestrzeni i moja robota daremna , przepraszam . ...
31 sty 18:43
pigor: .. i znowu gawno, idę , mam dość na dzisiaj . ...
31 sty 18:44
iLoveMath: ok dzięki

zaraz sobie to rozpatrze
31 sty 18:45