Oblicz wartość współczynnika m wielomianu
kama: Oblicz wartość współczynnika m wielomianu W(x)=x3−2x2+m−1, wiedząc, że W(1+√2)=√2.
29 sty 17:35
Dominik: (1 + √2)3 − 2(1 + √2)2 + m − 1 = √2
29 sty 17:37
kama: wyznacz m.
29 sty 17:41
Dominik: nie umiesz rozwiazywac rownan 1 stopnia?
29 sty 17:41
kama: no nie za bardzo właśnie
29 sty 17:45
kama: byś mógł jakoś mi to rozjaśnić jak możesz.
29 sty 17:46
Dominik: na przykladzie
45x − 90 = 33 − 50x + 2
105x = 125
rozwiazalem rownanie 1 stopnia z niewiadoma x.
29 sty 17:48
kama: 
o to chodziło, ok zaraz zobaczę czy mi wyjdzie
29 sty 17:51
kama: no nie mogę rozkminić tego zadania
29 sty 17:56
29 sty 17:57
bezendu: 7+5√2−6−4√2+m−1=√2 teraz spróbuj do kończyć
29 sty 18:10
kama: (1+√2)3=3√2+6+8
2(1+√2)2=2(2√2+4)
nie wiem czy coś nie zakręciłem
29 sty 18:13
kama: dobra m=0
dzieki
29 sty 18:15