znajdz ekstrema
iLoveMath: znajdz ekstrema
x2e1/x
jak sie zabrać do tego ?
moge to zapisać jako elnx2*e1/x=elnx2+1/x ? i z tego pochodna liczyć ?
29 sty 13:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz ... pytanie brzmi ... po co
29 sty 13:14
iLoveMath: bo nie mam pojęcia jak się zabrać za tego typu funkcje
29 sty 13:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak nie łatwiej

(f*g)' = f'*g + f*g'
29 sty 13:15
Kaja: możesz. ale możesz też od razu liczyć ze wzory (f(x)*g(x))'=f'(x)*g(x)+f(x)g'(x)
29 sty 13:15
Maniek: Jak to mówił mój profesor, o bycie ekstremum, są podejżane te miejsca gdzie pochodna = 0, na
krańcach przedziału określoności, oraz tam gdzie nie ma pochodnej.
Więc policz pierwszą pochodną, a ja pomyśle,co dalej
29 sty 13:15
iLoveMath: może i łatwiej tylko nie wiem ile to pochodna z e1/x
29 sty 13:16
iLoveMath: kurde to e1/x*1/x2 ?
29 sty 13:17
29 sty 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
29 sty 13:18
Kaja: z minusem
29 sty 13:19
iLoveMath: ok to pochodna bedzie wygladala tak
(2x*e1/x)+x2(e1/x*(−1/x2)) i co dalej ?
29 sty 13:21
iLoveMath: hm ?
29 sty 14:18
iLoveMath: ?
29 sty 15:20
29 sty 15:21
iLoveMath: tamto proste, ale co gdy mam liczbę e ?
29 sty 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
e
cokolwiek tu jest >0 <−−− wykres funkcji wykładniczej się klania

czyli 'olewasz' e
bla bla
29 sty 15:25
iLoveMath: i zostaje mi 2x+x2*(−1/x2)=2x−1 ?
29 sty 15:50
iLoveMath: ?
29 sty 18:14