oblicz monotoniczność i ekstrema
stefan: proszę o rozwiązanie krok po kroku monotoniczności i ekstrem tej funkcji :
f(x)= x3 − 24*lnx
29 sty 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok po kroku ... nie ma sprawy
krok 1. dziedzina
krok 2. obliczam f'(x)
krok 3. obliczam kiedy f'(x) = 0
krok 4. sporządzam szkic wykresu f'(x) (
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html)
krok 5. określam (na podstawie szkicu z kroku 4) kiedy mamy do czynienia ekstremami funkcji
oraz określam monotoniczność
krok 6. koniec zadania
29 sty 15:01
stefan: ale jeżeli policzymy pochodną to wychodzi takie coś:
29 sty 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
błagam człowieku
| | | |
czy wiesz co to za zapis: | |
| | |
29 sty 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co ... rozwiązuj ... taka równość/nierówność jest na poziomie 16latka
29 sty 15:10
stefan: dzięki, ale nie wiem jak
29 sty 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 wspólny mianownik
krok 2 odejmujesz te dwa wyrażenia od siebie
krok 3 mnożysz przez kwadrat mianownika
29 sty 15:20
29 sty 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
i rozwiązujesz ... kiedy ten wielomian =0

gdy co

a kiedy >0

a kiedy <0
29 sty 15:32
stefan: x= 0 i x= 2
√3
29 sty 15:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
i sprawdź z dziedziną Df oraz Df'
29 sty 15:35
stefan: Df x>0
29 sty 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc
29 sty 15:37
stefan: czyli f rośnie (2
√3,
∞)
i maleje (0, 2
√3)
29 sty 15:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
si
29 sty 15:40
stefan: i nie ma maximum , a minimum jest w punkcie 2√3i tej drugie współrzędnej nie wiem
29 sty 15:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
druga współrzędna ... wylicz f(2√3) = ...
29 sty 15:43
stefan: 72−24ln2
√3 ile to?
29 sty 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie wiem ... tyle co napisałeś
29 sty 15:45
stefan: sory 24√3 − 24 ln 2√3
29 sty 15:45
stefan: ok dzięki, a pomożesz jeszcze z tą granicą?
29 sty 15:46