proszę o pomoc egz z matmy
karolina: cześć, mam do was ogromną prośbę kto ma chwile czasu i dobre serce, czy mógłby mi pomóc w
rozwiązaniu dwóch zadań?
1. Wyznaczyć obraz wektora a=[1, 5, −3]T w przekształceniu liniowym, którego macierz ma
następujące wiersze, pierwszy [1,2,3] oraz drugi [5,5,4]
2. Wyznaczyć macierz przekształcenia liniowego, ktorym obrazem wektora a=[x,y,z] ( nie jestem
pewna czy powinno być T bo zdjęcie ucięło. ) wektor b=[x−2y−z, 2x−4z]T
liczyłam 1 zadanie wyszedł mi wektor b=[6, 35, −22] ale nie wiem czy to dobrze.
mógłby mi ktoś pomóc?
29 sty 11:24
29 sty 11:58