egzamin z matematyki, proszę o pomoc
karolinaaa: cześć, mam do was ogromną prośbę kto ma chwile czasu i dobre serce, czy mógłby mi pomóc w
rozwiązaniu dwóch zadań?
1. Wyznaczyć obraz wektora a=[1, 5, −3]T w przekształceniu liniowym, którego macierz ma
następujące wiersze, pierwszy [1,2,3] oraz drugi [5,5,4]
2. Wyznaczyć macierz przekształcenia liniowego, ktorym obrazem wektora a=[x,y,z] ( nie jestem
pewna czy powinno być T bo zdjęcie ucięło. ) wektor b=[x−2y−z, 2x−4z]T
29 sty 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
Obraz wektora W = [x,y,z]T w przekształceniu liniowym, którego macierz A ma postać jakąś tam
to nic innego jak wynik mnożenia macierzy*wektor .... A*W = B
29 sty 11:01
karolinaaa: i nie piszcie, że nie jestem leniwa i nie chce mi się rozwiązywać bo to nie prawda. problem
jest w tym, że wykłady mam z inną osobą niż ćwiczenia, i niestety na ćwiczeniach jest o wiele
niższy poziom...
29 sty 11:02
karolinaaa: czyli jaki wynik powinien wyjść? bo nie jestem pewna czy dobre mi wektor wyszedł.
29 sty 11:08
karolinaaa: pomnożyłam wektor razy każdą liczbę ,z kolumny i dodałam i wyszło b=[6, 35, −22] ?
29 sty 11:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno źle ...jak sie mnozysz macierz * wektor
29 sty 11:59
karolina: nie wiem bo nie miałam tego na ćw. poszukam i rozwiąże sama, dzieki
29 sty 12:37