...
buka: Jak tą całkę obliczyć?
∫ arctgxdx =
u= x u'=1
| | x | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| − ∫ |
| = co z tą pierwszą częścią? , ma tak zostać? |
| | 1 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
28 sty 20:49
Vizer: Tak, jest po za całką, czyli jest już wyliczona.
28 sty 20:50
sushi_ gg6397228:
u= arc tg x v ' = 1
28 sty 20:50
buka: aha, czyli złe podstawienie, a po czym to wiesz?
28 sty 20:53
buka: v' = 1?
28 sty 20:55
sushi_ gg6397228:
∫ 1* arc tg x dx
lata praktyk przy podstawianiu
28 sty 20:57
buka: ok, a może mi to ktoś rozpisać wyjątkowo, bo naprawdę coś ten przykład mi nie wychodzi
28 sty 21:00
sushi_ gg6397228:
podalem poczatek, wiec policz u ' oraz v
28 sty 21:01
rupert:
sin x, cos x, ex, 1 ===> f'
28 sty 21:02
buka: no mam tak :
| | 1 | |
xarctgx − ∫ x2arctgx + |
| ln (1+x2) |
| | 2 | |
28 sty 21:07
rupert: początek xarctgx jest ok a reszta skąd ci się wzieła?
28 sty 21:09
rupert: wzór jest taki: ∫ f'*g dx = f*g− ∫ f*g' dx
28 sty 21:11
buka: ze wzoru
28 sty 21:12
buka: a całka z arctgx dx?
28 sty 21:13
buka: naprawdę najlepiej byłoby gdyby ktoś mi to całe rozpisał, bo inaczej tego nie pojmę, tylko
błędy robię, a wam zaraz odechce się mnie poprawiać
28 sty 21:14
rupert: no to jest wzór na całkowanie przez części f*g napisałeś, że xarctg x a reszta skąd ci się
wzięła?
28 sty 21:15
buka: obliczyłam całkę arctgx, czyli wyznaczyłam u' tak?
28 sty 21:16
rupert: mnożyc i podstawiać do wzoru to chyba potrafisz?
28 sty 21:16
buka: uv − ∫ u'v ten wzór tak?
tak to wszystko podstawiłam
28 sty 21:18
rupert: tak
28 sty 21:18
buka: to gdzie mam błąd?
28 sty 21:19
buka: nie prościej mi to rozpisać?
28 sty 21:21
rupert: to napisz całość poprawnie, bo to z 21.07 jest poprawne do znaku całki
28 sty 21:21
rupert: to aż tak trudno podstawić do wzoru?
28 sty 21:22
buka: chodzi o ten x2 ?
28 sty 21:22
buka: taki mam wzór na arctgxdx , więc co jest źle ? mam zły wzór ?
28 sty 21:23
rupert: napisz jak będzie wyglądać druga cześć czyli od momentu −∫u'v
28 sty 21:24
buka: no tak jak napisałam wcześniej
28 sty 21:24
buka: błagam napisz wreszcie jak ma wyglądać ta druga część
28 sty 21:25
buka: skoro mam źle, ja już niczego nie wymyślę
28 sty 21:26
buka: POMOŻE KTOŚ INNY?
28 sty 21:29
28 sty 21:30
buka: to trzeba było napisać od razu, że zamiast liczyć pochodną, to ja liczyłam całkę i tu mój błąd
28 sty 22:47