funkcja liniowa
klara: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A=(1,−4) i B=(3,2). Zatem spełniony jest warunek:
a) f(2)= −1
b) f(2)= −2
c) f(2)= −3
d) f(2)= −6
28 sty 19:15
sushi_ gg6397228:
proponuje najpierw napisac wzor funkcji przechodzacej przez dwa punkty
28 sty 19:16
klara: wzór funkcji?
28 sty 19:18
28 sty 19:19
sushi_ gg6397228:
nawet mozna naniesc punkty A i B na uklad wspolrzednych i odczytac ile wyjdzie y dla
x=2
28 sty 19:21
klara: czyli początek ma wyglądać tak:
(3−1)(y+4)=(2+4)(x−1) ?
28 sty 19:27
sushi_ gg6397228:
tak
28 sty 19:32