trojkat
Yoo: siema nie moge dojsc do ladu z tym zadaniem prosilbym opomoc;
W trójkącie ABC punkt D dzieli bok AB na odcinki długości 4 i 8. Miara kąta ACD jest dwa razy
mniejsza niż kąta DCB.
Wyznacz długość boku BC, jeśli wiadomo, że |AC| = 6
w odpowiedziachautoro, wyszlo niby sinα=2/3 jednak nie mam pojecia dlaczego, gdzies
przeczytalem ze z twierdzenia Stewarda jednak nie wiem jak prosilbym o pomoc i wyjasnienie
(czytalem tez gdzies ze sie niby tego nieda zrobic jednak nie bylo jakiegos niezbitego dowodu
na to )
26 sty 22:27
Yoo: Pomoze ktos mądry
26 sty 22:40
Yoo: 
26 sty 22:42
26 sty 23:34
26 sty 23:37
Eta:
Taką mam "paskudną"odpowiedź
|BC|= 3√2√41−6
26 sty 23:37