pr
Monika:
Jak obliczyć coś takiego?
19 paź 16:09
gosia: mnożysz na krzyż otrzymujesz
6sina=4sina
19 paź 16:22
Monika: | | 2 | |
coś takiego to ja też mam tylko mam otrzymać:sinα = |
| |
| | 3 | |
19 paź 16:23
Monika:

W trójkącie ABC punkt D dzieli bok AB na odcinki długości 4 i 8. Miara kąta ACD jest dwa razy
mniejsza niż kąta DCB. Wyznacz długość boku BC, jeśli wiadomo, że |AC| = 6.
Na początku miałam pomysł z twierdzeniem sinusów, bo w podpowiedziach napisane jest sinα =
| | 2 | |
|
| ale nie wiem, czy to dobrze (kąt naprzeciwko 6 oznaczyłam 180o − α. Co jednak według |
| | 3 | |
mnie nie jest prawidłowe, bo nie został uwzględniony kolejny kąt. Bardzo proszę o pomoc.
19 paź 16:45
Monika: Pomocy
19 paź 17:00
Godzio:
Pomogę
19 paź 17:01
Monika: Dziękuje, a wiesz może jak zrobić też takie zadanie:
Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają równanie:
x − |x| = y + |y|
Zrobiłam tak:
1
o
x≥0 i y≥0
y = 0
2
o
x<0 i y≥0
y = x
3
o
x<0 i y <0
x = 0
4
o
x≥0 i y<0
0x = 0y
0 = 0
Zgadza się z odpowiedziami, tylko nie wiem jak narysować coś takiego
19 paź 17:09
19 paź 17:09
Monika: Tak
19 paź 17:10
Godzio:
Tam gdzie wychodzą proste to rysujesz je w odpowiednich przedziałach, a ostatnie, 0 = 0
zaznaczasz całą IV ćwiartkę bez osi OX
19 paź 17:10
Godzio:
To daj mi jeszcze chwilkę bo ja zrobiłem dosyć długim sposobem, a musi być prostszy
19 paź 17:11
Monika:

1
o na niebiesko
2
o czerwono
3
o zielono
4
o pomarańcz
Dobrze?
19 paź 17:15
Godzio:
2
o x < 0 (odbij symetrycznie to co teraz masz, powinno być po lewej stronie)
4
o IV ćw, a nie III

Co do poprzedniego zadania, rozwiązania nie napisze, bo wstyd

a nie mogę nic innego wymyślić
19 paź 17:27
Monika:

1
o na niebiesko
2
o czerwono
3
o zielono
4
o pomarańcz
Teraz dobrze

?
Proszę napisz to rozwiązanie

, a z czego skorzystałeś? Ja myslę nad tw.sinusów i cos.
19 paź 17:31
Godzio:
Teraz ok, skorzystałem właśnie z tego co napisałaś, ale rachunki są koszmarne, i na prawdę mi
było ciężko to wyliczyć

za 20 min wychodzę więc będę przez ten czas myśleć
19 paź 17:33
Monika: Pomocy
19 paź 20:17
Monika: Pomocy
19 paź 22:02
Monika: Pomocy
19 paź 22:18
%25253Cb%25253EMonika%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520Pomocy%25250A%25250A
19 paź 22:46