logarytmy
xoxo: 4log23+3log162
odpowiedź 18√2
26 sty 22:25
26 sty 22:27
xoxo: jak rozpisać to 3log162?
−−−>log248
26 sty 22:30
Ajtek:
Skorzystaj:
a
logab=b
| | 1 | |
logaxb= |
| logab (podstawa logarytmu do potęgi x ax) |
| | x | |
n*log
ab=log
ab
n
a
m+n=a
m*a*n
4=2
2
26 sty 22:31
xoxo: dalej mi nie wychodzi. wgl tego drugiego wzoru powinno być 0,75 log22 ?
26 sty 22:44
Ajtek:
| | 3 | |
Tak, ale lepiej zapisać to jako |
| wg mnie. |
| | 4 | |
26 sty 22:56
Eta:
| | 1 | |
3log162= log42(8} = |
| log48= log4√8 |
| | 2 | |
4
log23*4
log4√8= 3
2*
√8= 9*2
√2= 18
√2
26 sty 23:25