logarytmy
bum: 4log23+3log162
52log53−log259+log0,227
w piątek na lekcji podano nam wzory..i dostaliśmy zadanie. ale nie robiliśmy żadnych
przykładów, dlatego nie wiem w jaki sposób można rozwiązać te dwa. proszę o wyjaśnienie
wszystkiego krok po kroku.
26 sty 20:49
Dominik: a
logab = b
te 2 wzory + znajomosc dzialan na potegach wystarcza.
26 sty 20:51
bum: mimo wszystko nadal nie wychodzi. : (
26 sty 21:02
Dominik: zapisz obliczenia
26 sty 21:05
bum: mam pytanie co do tego z 5 − czy jak log poprzedza np. 2 to ja muszę to dwa razy rozpisać?
26 sty 21:10
Dominik: a * logbc = logbca
czyli 2log53 = log532 = log59
26 sty 21:12
Eta:
2log53= log532= log59 to 5log59=9
26 sty 21:12
Eta:
log
259= log
52 (3
2)= log
53
log
0,227=log
5−1 (3
3)= −3log
53
wykładnik : 2log
53−log
53−3log
53= −2log
53= log
5(3
−2)
26 sty 21:18
bum: dziękuję
26 sty 21:51