Funkcja
okulary: Napisz wzór funkci prostopadłej do wykresu: y= − 2x +1 i przechodzącej przez pkt. A= (4, 10)
Jeśli możecie to pomóżcie, prosiłabym z objaśnieniem
26 sty 20:47
26 sty 20:48
okulary: A jak to obliczyć?
26 sty 21:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
piszesz warunek na prostopoadlość prostych
krok 2
wyznaczasz 'współczynnik a' prostej prostopadlej
krok 3
podstawiasz do wzoru y=ax+b (gdzie 'a' już jest wyznaczone) współrzedne punktu i wyliczasz b
krok 4
koniec zadania
26 sty 21:07
okulary: Ale ja tu mam jedną prostą a nie dwie.
Możesz sprawdzić, czy dobrze to rozwiązałam?:
a1 +a2
y= ax+b
10= 2 razy 4 + 1
10= −8 +1
10= 7 ?
26 sty 21:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co to jest

czy Ty przeczytałeś co napisalem
26 sty 21:16
Kaja: | | 1 | |
współczynnik prostej prostopadłej do danej prostej będzie równy |
| . zatem mamy prostą |
| | 2 | |
| | 1 | |
y= |
| x+b. ma przechodzić przez podany punkt więc podstaw do tego równania i wyliczysz b. na |
| | 2 | |
koniec podstaw wyliczone b.
26 sty 21:17
Mateusz: po pierwsze a
1*a
2=−1 kochaniutka taki jest warunek prostopadłości

po drugie z tego mam:
−2*a
2=−1
| | 1 | |
rownanie prostej to y= |
| ax+b |
| | 2 | |
A=(x,y)=(4,10)
b=...?
i jak wyznaczysz b mozesz zapisac pełne rownanie prostej
26 sty 21:18
Mateusz: | | 1 | |
poprawa rownanie to |
| x+b bez tego a |
| | 2 | |
26 sty 21:19
okulary: Dzięki Kaja,
więc b = 5?
26 sty 21:21
Kaja: b=8
26 sty 21:23
okulary: Dzięki Mateusz, już to ogarnęłam patrząc na odpowiedź Kaji

Dzięki za pomoc wszystkima Ty
Artur się nie spinaj tak, gdybym była dobra z matmy to bym tu o pomoc nie prosiła. Czasem
niektórzy potrzebują bardzo banalnej formy wbicia komuś coś do głowy i nie wszytsko jest takie
oczywiste jak dla Ciebie
26 sty 21:23
okulary: aha, to 2 przenoszę na drugą stronę i odejmuję od 10, wtedy b wychodzi 8. Już rozumiem,
dziękuję
26 sty 21:23
Kaja: 10−2=b
b=8
| | 1 | |
zatem wzór funkcji y= |
| x+8 |
| | 2 | |
26 sty 21:24
okulary: Dziękuję Kaja, bardzo pomogłaś!
26 sty 21:28
Mateusz:
26 sty 21:30