zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej, pomoże ktoś?
Aga: (√8+√2)2
(√6−5√2)2−(√15−2√5)2
(x4−2x)2
(x−√2)(x2+2)(x+√2)
26 sty 15:50
Aga: chociaż jeden przykład trudniejszy objaśnić, proszę
26 sty 16:01
asdf: przykład pierwszy:
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
w twoim przypadku:
a = √8
b = √2
drugi, trzeci przyklad analogicznie, w trzecim:
(x−√2)(x2+2)(x+√2), mnozenie jets przemienne:
(x−√2)(x+√2)(x2+2)
wzór:
(a2−b2) = (a+b)(a−b)
a = x
b = √2
a2 =x2
b2 = 2
(x2 − (√2)2)(x2+2) = (x2−2)(x2+2) i znowu to samo.
26 sty 16:10
hkh: Chodzi Ci o prostszy zapis? Jeśli tak, to musisz użyć wzorów skróconego mnożenia. Np.
(x−√2)(x2+2)(x+√2)=(x+√2)(x−√2)(x2+2)
składniki (x+√2) i (x−√2) składają się na wzór (a+b)(a−b)=a
2−b
2 , więc dalej
(x−√2)(x
2+2)(x+√2)=(x+√2)(x−√2)(x
2+2)=(x*2−2)(x
2+2)
teraz znowu korzystasz z tego samego wzoru
(x−√2)(x
2+2)(x+√2)=(x+√2)(x−√2)(x
2+2)=(x*2−2)(x
2+2)=x
2−4
inne przykłady z dwóch pierwszych wzorów stąd
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
26 sty 16:14
Aga: okej dzięki, myśle że już sobie poradzę dalej
26 sty 16:27