Rozwiąż nierówność
Rado12344: Rozwiąż nierówność f(g(x))≥1/16 , jeżeli f(x)=(1/2)2 i g(x)=x2 − 5
25 sty 21:29
Dominik: popraw zapis
25 sty 21:30
Dominik: jesli na pewno jest tak jak napisales to x∊ℛ
25 sty 21:31
Rado12344: f(g(x))≥116 , jeżeli f(x)=122 i g(x)=x2 − 5
25 sty 21:33
Rado12344: ma wyjsc x∊ <−3;3>
25 sty 21:34
Dominik: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) jest u ciebie funkcja stala o wartosci |
| . |
| jest wieksze od |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
niezaleznie od argumentu x, zatem x∊ℛ. popraw zapis.
25 sty 21:36
Rado12344: oj szok , sory f(x)=(12)x
25 sty 21:38
Rado12344: nie wiem , cos takiego zrobilem ale nie wiem jak dalej to rozpisac 12x * x2−5 ≥124
25 sty 21:49
Dominik: | | 1 | |
x2 − 5, jak i 4 to wykladniki poteg o podstawach |
| |
| | 2 | |
x
2 − 5 ≤ 4
x
2 − 9 ≤ 0
(x − 3)(x + 3) ≤ 0
x∊<−3, 3>
25 sty 21:51
Rado12344: No to tak zrobiłem . Ale nie wiem co sie stało z potęgą x przy 12 i dlaczego zmiana znaku.
Troche pozapominałem. Mógłbyś mi wytłumaczyć ?
25 sty 21:53
Rado12344: aaa juz wiem ze zmiana znaku bo podstawa mniejsza od 1 . tak ?
25 sty 21:54
Rado12344: tylko co z tym x...
25 sty 21:54
25 sty 21:55
Rado12344: to juz sobie przypomnialem

tylko nie wiem co z tym x nadal
25 sty 21:56
Dominik: wytlumacze ci to wlasnymi slowami, bo uniwersalnych definicji nie znam. na przykladzie
f(x) = x2 − 3
funkcja f dla argumentu x przyjmuje wartosc x2 − 3
f(5) = 52 − 3
funkcja f dla argumentu 5 przyjmuje wartosc 52 − 3
itd... generalnie w miejsce argumentu wciskamy to co mamy w nawiasie obok f
zatem gdy mamy f(g(x)), gdzie g(x) = ...., w miejsce argumentu funkcji f wciskamy funkcyjke g,
ktora opisana jest wzorem x2 − 5.
25 sty 21:58
Rado12344: kuuuuuuuuuuuuurde

takie proste a ja kminie i kminie , dzięki wielkie !
25 sty 22:00