Proszę o szybką pomoc!;/
Monika: Zadanie 1. Większa z liczb spełniających równanie x2 + 6x + 8 = 0 to
A) 2 B) 4 C) −2
D) −4
25 sty 21:07
Dominik: rozwiaz rownanie kwadratowe i wybierz wieksza liczbe...
25 sty 21:07
Monika: to będzie 4?
25 sty 21:14
Dominik: akurat to rownanie nie ma takiego pierwiastka.
25 sty 21:15
Monika: Zbiorem rozwiązań nierówności −3x2 + 3x + 36 ≥0 jest:
25 sty 21:16
Monika: no to z pierwiastka będzie 2
25 sty 21:17
25 sty 21:18
magda1284: x
2+6x+8=0
a=1
b=6
c=8
Δ=b
2−4ac
Δ=36−32=4
√Δ=
√4=2
| | −b−√Δ | | −6−2 | | −8 | |
x1= |
| = |
| = |
| = −4 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −6+2 | | −4 | |
x2= |
| = |
| = |
| = −2 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
mamy x1= −4 i x2= −2
to są 2 rozwiązania tego równania
większą z tych liczb jest −2, więc odpowiedź c
25 sty 21:20
magda1284: to jest proste, najpierw wypisz sobie z równania: a, b i c tak jak ja to zrobiłam, a poźniej
już podstawiasz do wzorów, które ci napisałam
25 sty 21:22
Monika: Zbiorem rozwiązań nierówności −3x2 + 3x + 36 ≥0 jest:
25 sty 21:23
magda1284: to jest kolejne zadanie?
25 sty 21:24
Monika: wiesz mam taki egzamin ze szkoły teraz, który robimy przez internet i mam taki problem dlatego
zgłosiłam się do was
25 sty 21:24
magda1284: musisz poprostu rozwiązać nierówność, przenosisz niewiadome na lewą, wiadome na prawą i
wszystko jasne
25 sty 21:25
magda1284: −32+3x+36≥0
tu jest ta sama sytuacja z Δ, która rozwiazywałam w zadaniu poprzednim, masz trójmian
kwadratowy
25 sty 21:26
Monika: taki chyba to dziwny wynik wyjdzie
25 sty 21:28
Dominik: nie ma dziwnych wynikow − sa jedynie dobre i zle.

zapisz obliczenia jesli masz watpliwosci.
25 sty 21:29
Monika: mi delta wychodzi 400 coś. To chyba nie nrmalny wynik albo ja źle licze
25 sty 21:31
magda1284: −3
2+3x+36≥0 /3
−x
2+x+12≥0
a= −1
b= 1
c= 12
Δ=1+48=49
√Δ=7
zbiór (−
∞,4)u (−3,+
∞)
25 sty 21:31
magda1284: Δ wychodzi 49 Moniko, napisałam ci wzór na Δ powyżej
25 sty 21:32
magda1284: wynik jest prosty i nieskomplikowany
25 sty 21:32
Dominik: jak sie nie podzieli nierownosci przez 3 to Δ rzeczywiscie wychodzi 400 cos − dokladnie 441.
√441 = 21, czyli operujemy w zakresie liczb wymiernych − sama przyjemnosc.
25 sty 21:33
Monika: Pierwiastkami równania 2x3 − 8x2 + 8x = 0 są liczby
25 sty 21:33
magda1284: Δ to b2−4a*c
Jeśli wyznaczysz a, b i c z równania/nierówności, to w czym problem? Tylko podstawiasz...
25 sty 21:34
Dominik: wylacz x przed nawias i standardowo Δ, x1, x2...
25 sty 21:34
bezendu: x=2
25 sty 21:34
magda1284: nie można nie podzielic nierownosci przez 3 bo wtedy wychodzi zły wynik, nie wiem czy bledne
myslenie jest taka przyjemnoscia. Δ napewno nie wynosi 441
25 sty 21:35
bezendu:
2x(x2−4x+4)=0
x=0 x=2
25 sty 21:36
Dominik: @magda1284, chyba piszemy o czyms innym.
25 sty 21:37
magda1284: dokładnie jak Dominik mówi, x przed nawias, a pierwiastki to są właśnie 2 rozwiązania, które Ci
wyjdą czyli x1 i x2
25 sty 21:37
magda1284: a to przepraszam, myslalam ze mowisz o trojmianie kwadratowym heh
25 sty 21:38
Monika: czyli będzie tak: xe < −3,4>?
25 sty 21:38
bezendu: jeśli wyciągniesz 2x przed nawias to zostaje Ci x
2−4x+4 = (x−2)
2 x=2 możesz też sobie
liczyć to z delty ale tak jest szybciej
pierwiastkami Twojego równania są x=0 x=2
25 sty 21:40
Monika: Równanie x2 + y2 − 6x + 8y − 11 = 0 opisuje okrąg o środku w punkcie S i promieniu r.
Wówczas:
25 sty 21:42
Monika: dziękuje już zapisałam

A teraz to zad.,które wysłałam?
25 sty 21:43
magda1284: wówczas...i co dalej?
25 sty 21:44
bezendu: @Monika czy TY chcesz gotowca

teraz pomyśl sama, napisz swoje obliczenia, pokaż że cos
robisz w tym temacie
25 sty 21:45
magda1284: chodzi o wyznaczenie współrzednych srodka? i promienia?
25 sty 21:45
Monika: a). s = (−3,4) r = 6 b). s = (−6,8) r = 6 c). s = (3,−4) r = 6 d). s = (6,−8) r = 6
25 sty 21:46
Monika: to jest ciąg dalszy zadania
25 sty 21:47
bezendu: @Moniak Ty nie podawaj odpowiedzi z książki tylko pokaż swoje obliczenia
25 sty 21:48
magda1284: wiemy, ale to tez jest zwyczajne podstawienie do wzoru
25 sty 21:48
Monika: tylko tego zadania nie mam. Z resztą już sobie poradziłam
25 sty 21:49
magda1284: (x−a)2 + (y−b)2 = r2
podpowiem, ze to jest wzor na promien
25 sty 21:50
Monika: tylko tego zadania nie mam. Z resztą już sobie poradziłam
25 sty 21:51
Monika: czy rozwiązanie do tego zadania jest odpowiedź d?
25 sty 21:52
magda1284: najpierw uporządkuj sobie równanie
25 sty 21:52
magda1284: (x
2+y
2)−(6x+8y)−11=0, tak masz zapisany ten przykład
25 sty 21:54
Monika: bez nawiasów
25 sty 22:05
25 sty 22:07