Podaj miarę kąta α
Monika: Hej ! Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Podaj miarę kąta α, wiedząc, że:
log(√3/3) tgα = 1 i α∊(180*,270*)
25 sty 17:18
25 sty 17:34
Janek191:
α = 210o
25 sty 17:48
25 sty 17:53
Monika: Bo ogólnie w szkole nie uczymy się funkcji trygonometrycznych dla takich kątów, więc
muszę to w jakiś sposób zapisać, zęby metoda obliczeń była poprawna. Proszę o pomoc
25 sty 18:05
Janek191:
tg ( 180o + α) = tg α − wzory redukcyjne lub korzystamy z tego,ze okresem
funkcji tangens jest 180o
Mamy zatem
tg α = √3/3 ⇒ α = 30o
ale z wzoru mamy
tg 30o = tg ( 180o + 30o) = tg 210o
Odp. 210 o
==============
25 sty 18:46
Monika: Super, dzięki !
25 sty 19:34