jak to obliczyć?
ppp: objętość prostopadłościanu a*a*h=144
pole powierzchni wynosi 168
a−?
h−?
25 sty 17:06
Eta:
a=6, H=4
25 sty 19:58
ppp: ale jak do tego dojść?
25 sty 22:07
25 sty 22:56
ppp: ale zabawne ...
wzory znam ale jak liczę to mi nie wychodzi
odpowiedzi a=6 i h=4 w zbiorze autor podał
26 sty 17:01
Mila:
a
2*h=144
2a
2+4ah=168 /:2
| | 144 | | 288 | |
a2+2a*h=84 po podstawieniu a2+2a* |
| =84⇔a2+ |
| =84 /*a |
| | a2 | | a | |
a
3+288−84a=0
a
3−84a+288=0
szukam całkowitego pierwiastka wśród podzielników 288 ( parzystych, zobacz pierwsze równanie)
w(2)=8−168+288≠0
w(4)= 64−336+288≠0
w(6)=216−504+288=0
a=6 jest pierwiastkiem
Jedno rozw. a=6 i h=4
===============szukam, innych dodatnich pierwiastków
dzielę (a
3−84a+288):(a−6)
a=6
1 0 −84 288
1 6 −48 0
(a
3−84a+288)=(a−6)*(a
2+6a−48) policz dalej
26 sty 18:10
ppp: bardzo dziękuję
27 sty 19:56
Mila:
27 sty 20:15