das
anusia111: Trzy liczby, których suma jest równa 93, tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby stanowią
pierwszy, drugi i siódmy wyraz ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
7 cze 20:06
Eta:
Czy musi być koniecznie .... Basia?
7 cze 20:20
Eta:
Witam
a, b, c −−− tworzą ciąg geom. to z def. ciagu mamy;
b2 = a*c
oraz z treści zadania:
a + b + c = 93
ponad to:
a , b= a+2 c= a+6r −−− bo są danymi wyrazami ciagu arytm.
zatem:
93 − 7r a + a +r + 6r = 93 => 3a + 7r= 93 => a=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 więc:
z równania b2 = a*c mamy:
( a +r)2 = a( a +6r)
podstawiajac otrzymasz równanie:
a2 +2ar +r2 − a2 − 6ar=0 => 4ar − r2 = 0
to:
93 − 7r 4*
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− *r − r2 =0
.... rozwiąż to równanie i podaj r
3 powinno ci wyjść : r=0 lub r= 12
więc podstawiając za r otrzymasz a= 31 lub a = 3
zatem :
odp: szukane liczby to: 31, 31 , 31 lub 3, 15, 75
7 cze 23:23
8 cze 00:07